• Tóth Bernadett Katalin 29955 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tanácsát szeretném kérni, hogy járunk jobban illeték fizetés terén.
A nagymama házának jelenleg 3 tulajdonosa van. Gondozás fejében ránk iratná az 1/4 részt. Egyik gyereke eladná az 1/4 tulajdont, a másik az 1/2-et, így miénk lenne a ház, ami jó helyen van, de milliókat kell rá költeni, mert mióta megépült - kb. 45 éve, nem lett rá költve. Ezért is szeretnénk, ha a házra maradna pénzünk, és nem az illetékhivatal járna jó. Van egy lakásunk, amit 2005-ben vettünk, tehát , ha 2010 tavasza előtt eladjuk, akkor SZJA -t kell fizetnünk - ha márc.29 a földhivatali bejegyzés az adásvételi alpján, de történt májusban adásvételi módosítás, a fizetés júliusban volt, akkor melyik dátum az irányadó.
-Vegyük meg papíron 100%-ban a házat?
-Ha 2009-ben írunk a nagymama házáról adásvétlit, de 2010-ben adjuk el a lakásunkat, és akkor fizetünk az eladóknak, akkor is csak a 2 ingatlan forgalmi értékének különbözetére fizetünk illetéket?
-Mi történik, ha a nagymama meghal, mielőtt eladnánk a lakást, és papíron kifizetnénk?
-Kérhetünk kölcsön rokontól, hogy előbb fizethessünk, mint ahogy eladtuk a lakást, akkor is mondhatjuk az illetékhivatal felé, hogy a lakás árából van a ház, ha mi abból már kölcsönt fizetjük vissza?
Sajnos meg kell gondolnunk minden forint helyét, mivel a lakásunkon is hitel van, amit átvinnénk majd a házra, de többet nem tudunk felvenni.
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Bernadett

Kedves Bernadett,

Az adófizetés szempontjából az a dátum számít, amikor érkeztetve lett a kérelem a földhiatalnál.

illeték szempontjából mindegy, hogy mikor veszik meg a nagymama házát, adót akkor kell fizetni, ha 2010 előtt adják el a alkásukat, és ott jövedelemre tesznek szert.

Nincs már olyan kedvezmény, hogy az értékesítés jövedelmét ha lakásra költik azt nem kell megadózni. Adózni 5 éven belül mindenképpen kell jövedelem esetén.

Remélem, segítettem.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: