• istván 29975 számú kérdése
  • 2008-12-20

Tisztel Ügyvédnő!
2006. évben vásároltam a párommal(élettárs) közösen egy panellakást. A lakást 7400.000 Ft-ért vettük. Az vásárláskor én 1.400.000 Ft-t fizettem ki az eladóknak, majd a fennmaradó összegre hitelt vettünk fel közösen, összesen 6 millió forintot.(3 millió-3 millió). Így a tulajdoni hányadot úgy alakítottuk ki, hogy 3/5 rész( 1.400.000 miatt) az enyém, 2/5 rész a páromé. Sajnos 2008 elején elváltak útjaink, és a párom elköltözött a lakásból. Egészen addig közösen törlesztettünk. Azóta a törlesztő részleteket én fizetem. Jelenleg a lakást árulom, de a „vagyonmegosztással” vannak problémáink. A következő kérdéseim lennének:

- A bank felé való tarozásunkat- amennyiben van vevő a lakásra – milyen rész alapján kell visszafizetnünk? A felvette hitel alapján ½ és ½ részben, vagy pedig a tulajdoni hányadok alapján?
- A törlesztő részletek fizetésére vonatkozóan is ez lenne a kérdésem.
Nem szeretnék vele pereskedni, ezért is voltam múlt héten megbeszélésen. Én szerettem volna az általam befizetett kezdő összeget visszakapni, de az ügyvédje azt mondta, hogy nem lehetséges a tulajdoni hányadokra tekintettel. Azt az ajánlatot tették, hogy pl. 9 milliós vételárnál – abból levonásra kerül a bank felé való tarozásunk, majd a fennmaradó összeget osszuk le a tulajdoni hányadok szerint. Majd ezt követően elszámolunk egymással( az általa nem fizetett törlesztők miatt). Én ezen gondolkodtam, és lenne egy ötletem! Ha vételárat osztanánk a tulajdoni hányadok alapján(arányában), majd a kapott összegekből mindketten fele-fele arányban törlesztenénk a teljes hitel összegét, és ezután elszámolnánk !? Ez jogos-e, vagy ez így működhet-e?!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt István!

Mindaddig, míg egyezkednek, akár az egyik, akár a másik megoldásban is megállapodhatnak, ez csupán alku kérdése. Azonban, ha a bíróság elé kerül az ügy, nagy valószínűséggel az ő javaslatuk nyerne elfogadást.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: