• Edina 29984 számú kérdése
  • 2008-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Telektulajdonnal kapcsolatban lenne kérdésem.
A telek a férjem szülei nevén van, erre a férjem még a megismerkedésünk előtt házat épített, 8 évvel ezelőtt. A ház a férjem nevén van. Mit érdemes tenni abban az esetben, ha a házat szeretnénk eladni? Telek ajándékozása? A mi esetünkben, mivel épült rá ház, ez illetékköteles-e?Illetve érdekelne az is, hogy mit kell tennünk, ha a házat szeretnénk bővíteni szocpol. igénybevételével?

Köszönöm mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel:
Edina

Tisztelt Kérdező!

Figyelemmel arra, hogy az ingatlanon felülépítmény áll, és az ide vonatkozó alapvető jogi rendelkezések alapján a felülépítmény osztja az úgynevezett fődolog (telek) jogi sorsát, így a telek és a rajta található ház jogilag egységnek tekintendő, tehát tulajdonjoga is együtt ruházható át.

Fentiek alapján kérdésének azt a részét nem értem, hogy a telek a szülei nevén van, azonban a felépített ház a férje nevén van.

Az az üggyel összefüggésben leszögezhető, hogy amennyiben az ingatlant értékesíteni kívánják, praktikus, ha a szülők értékesítik azt, és az ebből befolyó vételárat Önöknek adják. A vételár átadásával összefüggésben természetesen az ajándékozás lehetősége, és az ezzel kapcsolatos ajándékozási illeték kiszabása felmerül.

A szocpollal összefüggésben feltett kérdésével kérem, hogy a Magyar Államkincstár lakóhelye szerint illetékes központját szíveskedjen megkeresni, hiszen erre a kérdésre ott fognak Önnek részletes választ adni.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal: