• istván 30006 számú kérdése
  • 2008-12-26

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Feleségemtől 1998-ban elváltam. A bírósági határozat szerint az 1/1 arányú tulajdonomban lévő lakás használatát a bíróság oly módon osztotta meg, hogy 20 m2-t nekem ítélt, 13 m2 a volt feleségemnek. Az összes többi négyzetméter közös használatba került. Megállapodtam a volt feleségemmel az ingatlan értékének elosztásában 60 % az enyém, 40% volt feleségemé. A válás után élettársi kapcsolatot tartottunk fenn volt feleségemmel és két gyermekemmel 2006. októberig. Ez idő alatt az összes rezsiköltséget én álltam, a fizetésemet a családra is fordítottam, illetve vásároltam gépkocsit, használati tárgyakat. Nem fizettem külön gyermektartást (20-20%-ot).
2007. áprilisában elköltöztem az ingatlanomból. Volt feleségem, illetve a gyerekek (nagykorúak) bent laknak az ingatlanban. Megpróbáltuk az ingatlant értékesíteni, ezidáig sikertelenül. Meg szeretném szüntetni a közös lakáshasználatot. Elmondásuk alapján használják az én bíróságilag megállapított 20 m2-emet, illetve idegenek is használták. Mit tehetek? Mi lenne a legésszerűbb megoldás? Többlethasználatban gondolkodtam. Van-e esélyem rá? Illetve minél előbb szeretném a 60% tulajdonrészem pénzbeli értékét megkapni. Volt feleségem nem járul hozzá a ház albérletbe adásához, illetve nem akar a házból kiköltözni, sem a részemet kifizetni. Mit lehet annak érdekében tenni, hogy elhagyja az ingatlant és bérbe lehessen adni, vagy engem kifizessen?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: István

Tisztelt István!

Többlethasználati díjat kérhetne, sőt a közös tulajdon megszüntetését is kezdeményezheti peres úton azzal, hogy kéri, hogy a felesége váltsa maghoz az Ön részét. De erre csak akkor kötelezhető, ha teljesítőképes és erre hajlandó. Tehát nincs egyszerű helyzetben. meg kellene próbálni peren kívül megegyezni, akár egy harmadik személy, akár egy ügyvéd közbenjárásával.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal: