• Balázs 30010 számú kérdése
  • 2008-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Előre is elnézést a hosszú levélért.
Telek eladás-vásárlás, házépítés, valamint szocpol tekintetében kérném szíves segítségét. (Budapest)
Édesapám nevén van több mint, 15 éve egy családi ház építésére alkalmas telek. Édesapám azt szeretné, hogy erre építkezzünk, viszont én egy jobb elhelyezkedésű telekre cserélném a most meglévőt. Arra lennénk kíváncsiak, hogy ez a telek eladás illetve telek vásárlás milyen többlet költségekkel járhat. (Egyik alternatív tényező, hogy túl nagy kiadás teher mellett bele se vágunk az adás-vételbe, a másik, hogy a mai „válságos időkben” kellene eladnunk a jelenlegi telket, mivel csak ebből tudnánk kiegyenlíteni az új vételárát.) A jelenlegi ingatlanunk értéke kb. 30 millió Ft, a kiszemelt ingatlan 22 millió Ft (egy másik kerületben) illetve van egy másik jelöltem is, amely 32 millió Ft. A fentiekből fakadóan lennének az alábbi kérdéseim:
1. Eladás miatt milyen és mekkora költségekkel kellene számolnunk? kell e szja-t, áfa-t fizetni, mekkora ügyvédi díja van az ügyletnek kb, milyen és mekkora összegű eljárási díjakat kell fizetni, stb.
2. Vásárlás miatt: kell e áfa-t fizetni, mekkora ügyvédi díja van az ügyletnek kb, vagyonszerzési illetéket kell fizetni, annak ellenére, hogy építkeznénk a telekre?, milyen és mekkora összegű eljárási díjakat kell fizetni, stb. Érdemes e már az én nevemre vásárolni a telket vagy az öröklés útja költséghatékonyabb?

Amennyiben rendelkezésre áll a telek, elkezdődik az építkezés – már ha kapok elegendő hitelt – és max. egy év alatt be is fejeződik. Tekintettel arra, hogy még nem nősültem meg a szocpolt később igényelném.
3. Szocpol: Amennyiben az én nevem van az ingatlan, igénybe vehetem e? Van e egyáltalán lehetőség arra, hogy ezt a szubvenciót később is igénybe vegyem? Lehet, hogy rosszul tudom, de a jogerős lakhatási engedély kézhezvételéig ez megtehető, nem igaz?

4. Technikai kérdés: Ilyen nagy összegű pénzmozgásnál mi a legmegbízhatóbb formája, hogy az eladásra szánt telek ellenértékét biztosan megkapja az ember. Készpénz, átutalás? Hogyan történik ez?

Amennyiben kérdéseim ismerete szerint nem fednek le minden fontos információt, kiegészítését, illetve a fentiek ismeretében esetlegesen felmerülő tanácsát, javaslatát szívesen fogadom.
Köszönöm szépen türelmét és várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel:
Balázs

Tisztelt Balázs!
1. Az eladás sem adó, sem illetékfizetési kötelezettséggel nem jár. Az eladásnál az ügyvédet várhatóan a vevő fogja fizetni, és Önöknek egyéb költsége sem merül fel.
2. ÁFA csak akkor van, ha az eladó áfa-körbe tartozik, ezt ő tudja megmondani. Ügyvédi díj a vételár 0,5-1 %-a között - ügyvédenként változó, a mi Irodánknál a kisebb %-oz közelebb... Illeték elvileg 10 %, de ha vállaják, hogy négy éven belül felépítik a lakóházat, akkor mentesülnek a megfizetése alól.
3. A későbbi szocpol igénylés csak házasként lehetséges, és csak két gyermeket "bevállalva", ha az építkezs hamarabb befejeződik, akkor erről "lecsúsznak", majd egy másik ingatlanvásárlásnál/építésnél vehetik igénybe.
4. Többféle megoldás létezik, nyilván a vevő lehetőségeitől is függ,de mindenképpen megvalósítható a biztonságos lebonyolítás!

Egyéb: Mivel az ügyletek egy részénél (eladás) indokolt és célszerű, más részüknél (vétel) nélkülözhetetlen az ügyvédi közreműködés, ezért érdemes a megfelelő jogi képviselőt már a kezdetekkor kiválasztani, aki végignavigálja Önöket az ügyleteken. Ebben az Irodánk is készséggel a segítségükre tud lenni!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: