• Tamás 30011 számú kérdése
  • 2008-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal alább megfogalmazott kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, melyhez némi háttér információt szeretnék megadni.

Öcsémmel 5 éve 1/2–1/2 arányban kaptunk a családtól egy 10,6 millió Ft-os ingatlant, amelyhez 2 millió Ft-os jelzálogot vettünk fel.
A hitelnél Édesanyám az adós, a férje (3.), az öcsém (2.) és én (1.) lettünk az egyetemleges adóstársak (a zárójeles sorrendben), a tőketörlesztés ügyében az öcsém nevére kötött életbiztosítás jelenti fedezetet.

Jelenleg öcsém szeretne külön költözni, és ezért kéri, hogy a részét fizessem ki neki, és itt merültek fel a kérdések /a leírásban a vételi árat használom, mert a környéken nem változott az ingatlanok értéke/:
1) Szerintem a „részének” a meghatározásakor „csak” a 10,6-2=8,6 millió felét jogos kérnie, hiszen a többi jelzálog a lakáson, melyet nyilván a lakásban maradónak kell tovább törlesztenie, ő az egész 5,3 milliót kéri tőlem, így ezzel számolok a lentiekben.
2) Ha egyben kifizettem a „részét”, akkor hogyan vezethető át ez az ingatlan nyilvántartásba, hiszen a tulajdonjog rendezése nélkül nem szeretném átadni a pénzt. Feltételezem ehhez a jelzálog szerződés miatt a bank beleegyezése is szükséges, illetve a hitelszerződés módosítása is, ha nem kérem, nyugtasson meg.
3) Jelenleg „csupán” 2,5 millió Ft áll a rendelkezésemre, azaz a többit hitelből vagy „egymás közötti” hitelből tudnám fedezni. A hitel felvétel (megmaradt 2,8 millióra) jelzálog lehetőség nélkül nem reális a már létező miatt, azaz öcsémnek kéne szerződésszerűen törlesztenem. Ezt a helyzetet, hogyan lehet és érdemes szerződésbe foglalni, hogy a tulajdonjog számomra is megnyugtatóan rendezésre kerüljön. Azaz a 2,5 millió átadása után is legyen nyoma, hogy már nem a korábbi tulajdoni hányad áll fent, de öcsém részéről a teljes lemondás előtt már biztosítéka legyen a maradék összeg törlesztésére is. Ha egy ilyen ügylet nem járható, akkor milyen ötletek állhatnak fönt?

Köszönöm megtisztelő válaszát, és elnézést az esetleg túl részletes leírás végett.
Üdv.

Tisztelt Tamás!
1. Osztom a véleményét, valóban csak a tehermentes rész arányos része "jár" neki, hiszen a hitelt valakinek fizetnie kell. Az más kérdés, hogy a megfizetett hitelrészleteket is figyelembe kell venni!
2. Önök között egy adásvételi szerződés kell, ill. a bank hozzájárulása is szükséges lehet. (A bank kapcsán a kölcsönszerződés rendelkezései az irányadóak, ezért csak valószínűsítem, hogy szükséges a hozzájárulás.)
3. Nem kizárt az újabb zálogjog, az ingatlan értéke azt elvileg el is "bírja". Érdemes lehet pénzintézetet megkérdezni, de akár járható út lehet...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: