• Kavarnyik Zsuzsanna 30037 számú kérdése
  • 2008-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjemmel közösen (bankköltsönből) vettünk egy panellakást 50 -50% arányban.
Nekem régről volt egy telkem, amit idő közben belterületté nyilváníttatunk, és a lakás árából +szocpolból, örökségből építettünk egy házat.
Megkaptuk a lakhatási engedélyt. Mivel a telek az én nevemen van, úgy tudom nyilatkoznom kell ahhoz, hogy a 34 % (ebben állapodtunk meg a férjemmel) a férjem nevére kerülhessen. Ezt csak ügyvéd előtt tehetjük meg, vagy más mód is van rá? Ezt az előtt kell, hogy a földhivatalnak bemutatom a lakhatási engedélyt?
Pontosan, mit kell tennem?

Illetve a férjem érdeklődik, hogy közösen kértünk építési engedélyt. Van-e arra lehetőség, hogy ő mégsem akarja, hogy a nevén legyen a ház?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Zsuzsanna!

Ha valóban azt szeretnék, hogy a férje tulajdonjog legyen tüntetve az ingatlan-nyilvántartásban, akkor azt egy ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalniuk. De ez nem kötelező, maradhat így is az ingatlanjogi helyzet, a férje tulajdonjogi igénye így is megáll, ha tehát pl. elválnak, akkor is tudja ezt az igényét érvényesíteni. Az más kérdés, hogy a bejegyzés "tisztább" és kevésbé vitatható megoldást jelent.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: