• Körmöczi Tünde 3257 számú kérdése
  • 2004-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy fiatal házaspár ismerőseimnek van a következő problémája. Röviden vázolom a helyzetet:
25-26 éves házaspár 2 éves gyerekkel a férj szüleinél lakik.
Emeletráépítést terveznek, amihez a szocpolt, a megelőlegező kölcsönt, és esetleg az áfa visszatérítést is meg tudnák igényelni.
Minden feltételnek megfelelnek, kivétel, hogy a szülői ház a szülőké, és így nincs meg a min.50%.
A szülők szívesen elajándékoznák az 50% a fiúk nevére, esetleg "jelképes összegű"! adás-vételben is benne lennének, csak minél kevesebb legyen a rájuk eső teher.
Utána néztem, hogy a 20MFt forgalmi értékű ház, 50%-nak 5% az illetéke ajándékozás esetén, a visszterhesnek 4MFt-ig 2% utána 6% az illetékke. Ez a vevőket terheli. Akik még tudják az első lakáshoz jutás 50%-os kedvezményét is érvényesíteni. Jól mondom?

Az eladók (a szülők), ha mondjuk az ajándékozásnál ingyen, vagy a jelképes visszterhesnél pl.1Ft-ért átadták a tulajdonjogukat, akkor nekik nincs SZJA kötelezettségük?

Az illeték alapját ki határozza meg, és azt hogy számolja ki?

Röviden ezek a kérdéseim.
Köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
Körmöczi Tünde


Tisztelt Tünde!
Az illeték meghatározása végső soron az illetékhivatal hatásköre, és ez alapján az illetéket is befolyásolja, így az ingyenes vagy 1 Ft ellenében történő szerzés nem feltétlenül vezet eredményre ill. költségmegtakarításra.
Talán egy társasház alapításon lehetne elgondolkodni, amely ráépítés útján jönne létre...
Megj.: az ötven %-os illetékkedvezmény csak nyolcmilliót el nem érő lakás vásárlása esetén vehető igénybe, és egyébként is elég alacsony összegben van maximálva, 40,000 Ft-ban...
Tekintettel arra, hogy a tulajdoni jogokat érintő változás "készülődik", ezért indokoltnak tartanám egy jogi képviselő felkeresését...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: