• Hajnalka 34269 számú kérdése
  • 2009-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Tavaly, 2008. októberében megkötöttem egy adásvételi szerződést, valamint egy beruházói szerződést egy új társasházi lakásra; a társasház és a lakás 100%-osan elkészült. Nemrég tudtam meg, hogy a beruházó csak a megvásárolt lakásokra kéri meg az ideiglenes használatbavételi engedélyt (pedig a teljes társasházat megkérhetné), mert a 19 lakásos társasházból, csak 6 lakást vásároltak meg és ő így jobban jár pillanatnyilag. Bennem a következő kérdések merültek fel:
- ha kulcsrakészre szól a szerződésem, akkor az egyértelmű, hogy a használatbavételi engedélyt is tartalmazza,s ha igen akkor ez hol szerepel (melyik tv.) vagy ennek külön meg kell jelennie valahol a beruházói szerződésünkben + az is, hogy ideiglenes vagy végleges használatbavételi engedély ?
- mivel tudom kötelezni a beruházót, hogy ne csak ideiglenes használatbavételi engedélyt kérje meg, hanem a véglegeset, hisz ez, csak egy befejezetlen dolog ?!? (azért mert ő jobban jár, nem gondolom, hogy ezt figyelembe kellene vennem ?!!
- a jövőben milyen hátrány érhet, milyen dolgokban, hogy ha a lakás csak ideiglenes használatbavételivel rendelkezik ?
- az új lakás eladásakor, mi az a dátum, ahonnan az APEH számolja az adókötelezettséget ?! - a végleges használatbavételi rögzítése, lakássá nyilvánítása a Földhivatalban vagy az első beérkeztetés dátuma (már az adásvételi szerződés) ?

Előre is köszönöm a válaszát !

Üdvözlettel

Tisztelt Hajnalka! AZ ön helyzetét nem érinti negatívan, ha ideiglenes lesz a használatbavételi, mert az Ön lakását ez magában foglalja. Az adófizetés kapcsán az adásvételi szerződésének földhivatali benyújtása a "kritikus" nap, azaz a szerzés napja.
A végleges megszerzésére nem tudja kötelezni a beruházót.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: