• Monika 34476 számú kérdése
  • 2009-11-24

Tisztelt Holgyem/Uram!
En kettos allampolgar vagyok (magyar es uj-zelandi), ferjem uj-zelandi. Szeretnenk kislanyunkkal (szinten kettos allampolgarral) Budapestre koltozni es hasznalt lakast vasarolni edesanyamek lakasa mellett. Egyenlore egy evre keszulunk es az egy ev utan dontenenk hogy maradunk-e Magyarorszagon vagy visszakoltoznenk Uj-Zealandra, ahol mar evek ota elunk. Azt szeretnem megkerdezni, hogy attol fuggoen, hogy az en nevemre vagy a ferjem nevere (esetleg mind a kettonkere) vagy a kislanyom (3eves) nevere vennenk-e a lakast, lenne-e valtozas a fizetendo illetek osszegeben es kellene-e mindenkepp adoznunk a lakas utan, ha egy ev utan ugy dontunk, hogy eladjuk a lakast es visszakoltozunk Uj-Zelandra? Egyaltalan ferjem vasarolhat-e ingatlant egyedul vagy kozosen velem es ez milyen tovabbi koltsegekkel jar? Elore is koszonjuk valaszat. Minden variacio erdekelne bennunket. Mit javasolnak, hogyan jarnank a legjobban es hogyan vesztenenk (adon) a legkevesebbet, ha megis vissza kellene koltoznunk Uj-Zelandra. Koszonettel es tisztelettel,
V. Monika

Tisztelt Mónika!

Amennyiben a férje ingatlant vásárol Magyarországon, úgy neki közigazgatási hivatali engedélyt kell kérnie, ami kissé meghosszabbítja a tulajdonszerzés folyamatát, és 50.000 Ft-tal megdrágítja, de ezek szerintem nem hátráltató tényezők.
Amennyiben eladják az ingatlant, úgy az eladási és a vételár közötti különbség 25 %-át kell adóként megfizetniük, bárki is legyen a tulajdonos/eladó.

A szerzés nyomán illetéket kell fizetni, ezt az ingatlanjog.hu oldal illetékkalkulátorával tudja kiszámolni, bár 2010-től pozitív irányba változnak az illetékfizetési kötelezettségek.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, vagy az Irodánk a vásárlás lebonyolításában lehet a segítségükre, úgy kérem, hogy keressen!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: