• György 34572 számú kérdése
  • 2009-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Amerikai cég családi ház jellegű ingatlant vásárolna Érden, nem ingatlankereskedelmi célzattal. Az adásvétel lebonyolítását magyarországi meghatalmazott végezné. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1. Van-e valamilyen korlátozás vagy szabályozás az ingatlan vételárának kiegyenlítési módjára nézve? Történhet-e a fizetés készpénzben?
2. Az általam ismert tájékoztató szerint az Államigazgatási Engedély kérelmezésekor csatolni kell a már aláírt adásvételi szerződést. Hogyan lehetséges aláírni a szerződést a kérelem hiányában, avagy mi történik ha a kérelmet elutasítják a szerződés megkötése után?
3. Az adásvételi szerződés aláírását és az államigazgatási engedély megkérését bonyolíthatja-e a cég ügyvezetője által meghatalmazott magyar állampolgár? Van-e ennek a meghatalmazásnak valami speciális formai követelménye?

Köszönettel,
György

Tisztelt György!
1. Nincs akadálya a készpénzes kifizetésnek.
2. A szerződést valóban csatolni kell, de az addig nem tud hatályba lépni, amíg nincs (Közigazgatási Hivatal átal adott) engedély. Az aláírt szerződés benyújtható a földhivatalhoz is, de a tulajdonosváltozás bejegyzése csak az enegdély birtokában történik meg. Az engedély megszerzése cca. 30-60 nap lehet, legalábbis az utóbbi időben a tapasztalataink szerint inkább a hosszabb időtartamban kell gondolkodniuk...
3. Eljárhat meghatalmazott, és mind tartalmilag, mind formailag szigorú megkötései vannak a meghatalmazásnak.

Tekintve, hogy az ügylet lebonyolításához az ügyvédi közreműködés nékülözhetetlen, ezért érdemes a megfelelő ügyvéd kiválasztásával kezdeni a bonyolítást, ebben természetesen a mi irodánk is készséggel szerepet vállalna, ha a bizalmukkal kitüntetnek. Ez esetben, kérem, hogy keressen bennünket!

Még egy megjegyzés: Érdemes a vételt elhalasztani 2010-re, az illetékek ugyanis január 1-től kisebbek lesznek. Ettől még előszerződést köthetnek, tehát nem fenyeget az a veszély, hogy a kiválasztott ingatlant másnak eladják, de végleges szerződést érdemes lehet csaj januárban megkötni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: