• Gabriella 34627 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvéd úr! A következő ügyben kérem a segítségét: Édesapám tulajdonát képezi egy budapesti családi ház, melyet szeretne átíratni az én tulajdonomra, de a haszonélvező ő lenne. Van egy bátyám, édestestvérem, viszont apukám nem akar a házból neki adni semmit. Ezért az adásvételi szerződésre gondoltam, hogy azt a testvérem nem támadhatja meg. Viszont én hitelt vennék fel, hogy felújítsuk, s építsünk még a ház mellé, s mivel a vásárlás értékét készpénzben édesapám nem kapná meg, viszont eltartanánk a párommal, s a felvett hitelből építkeznénk, nem tudom ezt hogyan lehetne kivitelezni, főleg a pénzmozgás miatt. Vásárlási hitelre gondoltam, mivel az még kedvezőbb feltételű, és azt a pénz fordítanánk az építkezésre. De így a pénzmozgás, s az adózás, illeték fizetés nem egyértelmű a számomra. Köszönöm előre is a válaszát, a segítségét!

Tisztelt Gabriella!
Ha jól értem, akkor itt egy tartási szerződés lenne a megoldás, amelyet követően vehetnek fel szabad felhasználású hitelt a felújításra-bővítésre. Másik megoldás valóban az adásvétel lakásvásárlási kölcsönnel megvalósítva. Az első azért látszik jobbnak, mert az egyéb szándékok is meg tudnak valósulni.
Mindkét megoldáshoz szükséges ügyvédi közreműködés, így javaslom, hogy az alábbi módok valamelyikén keressen meg, és néhány további információ alapján meg tudom adni a legoptimálisabb megoldást - különös tekintettel a fizetendő adóra és illetékre - és természetesen a megvalósításban is tudunk segíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: