• Katalin 34635 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lányom, pár éves élettársi kapcsolata után adóstársi kötelezettséget vállalt barátja családi ház vásárlásához,mely 20 mFt-os bankhitel felvételét jelentette. l év után kapcsolatuk megromlott, lányom hazaköltözött családi házunkba.
Mi 2 évvel ezelőtt vettünk fel jelzáloghitelt a házunkra, melyből már a felét előtörlesztettük. Ebben az ingatlanban a lányomnak 3/40 részben tulajdonrésze van, továbbá egy budapesti ingatlanban 1/4 részben, ami viszont a nagymama haszonélvezeti jogával terhelve van.
Az lenne a kérdésem, amennyiben a lányom volt barátja nem tudja fizetni a hitelét, /Ami a duplájára emelkedett, és időközben a munkaviszonya is megszűnt/ és a bank elárverezi a hitellel tehelt ingatlant, úgy a maradvány hitelösszeg a lányomtól behajtható-e, /jövedelem 33 %-kal terhelhető/ illetve, hogy a volt barát bankja a mi jelzáloggal terhelt ingatlanunkat megterhelheti-e, illetve végrehajtási eljárás alá vonhatja-e a lányom tulajdonhányadát, és ez milyen következményeket von maga után.
Milyen lehetőségeink vannak, mit tehetünk?
Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Katalin

Tisztelt Katalin! A lánya kezessége azt jelenti, hogy rajta - és vagyontárgyain - a teljes tartozás behajtható. Ez csak a lánya tulajdoni hányadait érintheti, az Önökét nem.
A megoldás: nehéz kéréds, mert a szereződésszerű teljesítésen túl csak a szerződés módosítása lehetséges, amiben a bank nem feltétlenül partner, főleg ha az adós fizetési képessége is megrendült.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: