• Viktória 34686 számú kérdése
  • 2009-12-09

Kedves Ügyvéd úr!
Édesapám tizenöt évvel ezelőtt megvette egy ház és udvar tulajdonrészét egy házaspártól.
Akkor sajnos nem adták be a fölhivatalba, csak rá 9 évre. A fölhivatal elutasította a bejegyzést, mert időközben megváltoztak a tulajdonostársak, meg a szabályok, és ezen meg nem volt ügyvédi ellenjegyzés.
Ezért édesapám ismét szerződött a házaspárral 2004-ben.
Sajnos az eljáró ügyvédből időközben bíró lett, elfeküdtek nála a papírok. Most kiderült, hogy megint nem került be a földhivatalba, mert az egyik tulejdonostárssal gondja volt.
Amit megszereztünk iratokat, az a felek által aláírt szerződés , ami nincs megint ellenjegyezve.
Most miután megtudtuk, hogy apukám nem birtokolhatja el a tulajdonát, mert nem tulajdonostárs, megint szeretnénk egy szerződést, amit beadhatnánk. Ezt viszont az egyik eladó, a volt feleség teljesen elutasítja, azt mondja, neki elege van apukámból.
Ráadásul az egyik tulajdonostárs jelezte, hogyha a szerződésben a tizenöt év ezelőtti ár szerepel (amit apukám már kifizetett, és illetéket is megfizette), akkor ő élni akar az elővásárlási jogával, mert annyiért neki megéri. Ez a tulajdonostárs már 2004-ben sem akart lemondani az elővásárlási jogáról.

Hogyan kényszeríthetjük az eladót arra, hogy írja alá a szerződést? Egyáltalán lehet-e? Hallottam róla, hogy a bíróság valakinek az aláírását pótolhatja. Működne ez nálunk?
Másrészt hogyan védhetjük ki a tulajdonostársat? Apukám tizenöt éve kifizette, akkor ez a tulajtárs még nem is volt ott, és rengeteget ruházott be apukám.
nagyon sok köszönettel
Kelemen Viktória

Tisztelt Viktória! Elég kusza az ügy, és az iratok ismerete nélkül nem is tudok egyértelmű választ adni... DE: Mivel a földhivatali bejegyzéshez ügyvédi közreműködésre indenképpen szükségeük lesz, ezér térdemes lenne kiválasztani a megfelelőt, aki akár a peren kívüli, akár a peres szakaszban képviselheti Önt, ill. az édesapját. A fentiekben az Irodánk is készséggel közreműködik, amennyiben bennünket választ, úgy kérem, hogy keressen bennünket!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: