• Niki 34746 számú kérdése
  • 2009-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!Olyanban kérném a segítségét, hogy a férjem édesapja megörökölt egy házat!Azt a házat mi szóban megkaptuk, de ha mi azt az ingatlant ajándékozás címén megkapnánk, mennyi lenne az illetéke vagyis mennyi az ajándékozási illeték és hogy kell azt kiszámítani?És ha a férjem névére kerülne a ház netán válásra kerülne sor én nem kapnék semmit belőle ugye?Mivel hogy különvagyonnak számít jól tudom hiába szerezte házasság alatt ??!!
Még egy kérdésem lenne mégpedig, az én nagymamám rám íratta a házát, mégpedig úgy hogy édesanyám lemondott a javamra a nénémet pedig kitagadta!Megtámadhatják ezt ha meghal a mamám?Válaszát előre is köszönöm!!!

Tisztelt Niki!
Ha az ajándékozott ház 18 millió forintnál nem értékesebb, a férje a forgalmi érték 5%-át, Ön 10%-át fizeti illetékként a megszerzett rész alapul vételével.
Ági öröklés akkor lehet, ha nem leszármazó (pl. gyermek) örököl a papa után.
Ha ketten, közösen kapják az ajándékot és nincs gyermekük, a papa halála után a férje része visszaszáll a testvéreire vagy unkokatestvéreire.
Ha a férje egyedül kapja, az egész visszaszáll.

A kitagadást csak végrendeletben lehet rögzíteni. Ez természetesen a hagyatéki eljárásban, majd a bíróság előtt megtámadható.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: