• Gyula 34823 számú kérdése
  • 2009-12-27

Kedves Ügyvédnő!

Az előző levelem írását követően felmerültek egyéb kérdések is, így újra írtam egy levelet egybefoglalva mindent:
Édesanyám 1998-ban vásárolta a lakását, és most szeretné értékesíteni. Az ingatlanon a jelzáloghitel az én nevemen van, míg a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosa az Édesanyám. Ha értékesítéskor a vevő az én számlámra fizeti be a hitel megszüntetéséhez szükséges összeget, akkor kell-e fizetnem adót vagy bármilyen illetéket, illetve számít-e hogy készpénzbefizetéssel vagy banki átutalással kerül az összeg a számlámra az adó- vagy illetékfizetés tekintetében?
Édesanyám a jelzálog kifizetése után, a maradék összeget szeretné nekem ajándékozni. Megteheti-e ezt anélkül, hogy adót vagy illetéket kellene fizetni az ajándékozásért? - régebben olvastam valahol a fórumon, hogy ha átutalással (banki betét?) történik az ajándékozás, akkor nem kell adózni utána. Ez valós?
- és már csak egy kérdés;
Édesanyám halála esetén testvéreim felléphetnének-e követeléssel, az ajándékozás (banki betét, átutalás) miatt?
Segítségét előre is köszönöm.
Gyula "

Tisztelt Gyula!

igen, számít, hogy kp-s vagy bankiszámlára történő utalásos a pénzmozgás. Ez utóbbinál az Ön ismerete helytálló. Az ajándék tárgyát az ajándékozó követelheti vissza, testvér ha nem ő az ajándékozó, mint jelen esetben nem. Megtámadni bármit meglehet, de nem biztos, hogy eredményesen.


Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal: