• Cs. Olga 3575 számú kérdése
  • 2004-12-17

Tisztelt ügyvéd úr!
A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni. A bátyám tavaly augusztusában vált el. A feleségével egy közös tulajdonban lévő lakásuk és egy fodrászüzlet volt, amely a feleség nevén volt, azonban egyértelműen bizonyítható, hogy az üzlet megvásárlása a bátyám pénzéből történt. A lakás eredetileg vállalati tulajdonú bérlakás volt, amit a bátyám az akkori vállalatától még a házasságuk megkötése előtt kapott, azonban megvásárlása már a házasság alatt történt.
A vagyonmegosztás során a fodrászüzlet a volt felesége tulajdonába jutott, míg a lakáson megmaradt a közös tulajdon, azonban a használati jogot a bátyám kapta meg. Egy hónappal ezelőtt a volt felesége bírósághoz fordult, hogy ő szeretné kivásárolni a lakás bátyámra eső részét.
Kötelezheti-e a bíróság arra, hogy eladja a tuladonában levő tulajdonrészt, illetve, hozhat-e a bíróság a lakás értékesítésére vonatjkozó döntést. Figyelembe veszi e a bíróság, hogy a válás során nem csak a lakás került elosztásra , hanem az üzlet azért került a feleség nevére, mert a lakás használatát a bátyám kapta.
Különválasztható -e csak a lakás fennálló vagyonközösségi megosztása az előzőleg közös megegyezéssel hozott teljes vagyon elosztásától? A kérdésem az is, hogy ilyenkor csak a lakáson fennálló vagyonközösség elosztását rendezik csak, vagy a újra kezdődik a teljes vagyon felosztása.
Köszönettel:Cs.O.

Tisztelt Olga!
A felek perbeli lehetőségeit a korábbi megállapodásuk alapozza meg. Az teremt lehetőséget a volt feleségnek a jelenlegi perhez, de az tartalmazhat olyan rendelkezést is, amely alapján a bíróság eesetleg a fodrászüzlettel kapcsolatos megállapodást is felülvizsgálja, és mindezek során természetesen a felek nyilatkozatait és kérelmeit veszi alapul.
Az elmondottak alapján nem lehet általános érvánnyel "okosat" mondani, de talán nem lenne hátrányos jogi képviselőhöz fordulni...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: