• Andrea 38133 számú kérdése
  • 2010-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben kérném a segítségét. Apukám októberben elhalálozott, és a közel jövőben fog sor kerülni a hagyatéki tárgyalásra. Anyukám él, ketten vagyunk testvérek. A hagyaték során felmerülő tételek: 1 ház(4 millió), 1 kocsi( 1 millió) és 6 db földterület -kis értéküek. A tárgyalás után a földeket el szeretnénk adni, de mivel én messze élek anyukáméktól, azt beszéltük meg, hogy a testvéremmel mindketten lemondunk anyu javára, hogy ő intézkedhessen az eladás ügyében, mivel ő helyben él. Az lenne a kérdésem, hogy milyen költségekkel jár az egész hagyatéki eljárás- a közjegyzői eljárást is beleértve- és jár -e költséggel neki vagy nekünk az ha lemondunk anyunk javára? Illetve ha földek eladásra kerülnek, kell-e adózni a kapott összeg után, ha ő adja el, és ha igen mennyit? Vagy ha mégsem mondunk le, és örökösökként mi adjuk el a testvéremmel nekünk is szükséges adózni, és mennyit?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Andrea!

Az örökség a hagyatéki eljárásban átengedhető más örökös javára, így akár az özvegyi jog jogosultja számára is. A költségekről a közjegyző fogja tájékoztatni Önöket a hagyatéki tárgyalásra szóló végzéssel egyidejűleg. Az örökség átengedése nem fog plusz költséget jelenteni.
Az eladásnál akkor keletkezik adófizetési kötelezettség, ha jövedelem keletkezik, ezt az ingatlanjog.hu honlap kalkulátorával tudja kiszámítani, ez vonatkozik arra az esetre is, ha csak az édesanyja az eladó, és arra is, ha esetleg hárman...




Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: