• Péter 38440 számú kérdése
  • 2011-01-10

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Köszönöm szépen ezt a válaszát:

"Ez "brutálisan" sok, nem ajándékozás jogcímén kellene az ügyletet megvalósítani, hanem pl. adásvétel címén, még akkor is, ha most nem kerülne kifizetésre a vételár. Erre megfelelő szerződéses konstrukciót meg lehet találni és valósítani. Egy ilyen esetben 4-6 % illetékkel meg lehet "úszni" az ügyletet, és egyébként van lehetőség részletfizetési kérelemre is. "

A kérdésem az lenne, hogy addig rendben van, hogy adásvétellel jut a külföldi cég a telekhez és az illeték 4-6 % . Ebben az esetben is az illeték 21 millió Ft ami azért még mindig soknak tűnik de hát nincs mit tenni.

Kérdés: Miután létrejön az adásvétel utána az illetékfizetést meddig lehet halasztani?
Mert az ingatlan az adásvétel után számításaink szerint 1-2 hónapon belül tudnánk továbbértékesíteni(a külföldi cég) és a továbbértékesítésből származó összegből fizethető az előző adásvételből származó illeték?

Illetve az adásvétel után a telekre vehető fel, kölcsön és abból fizethető az illeték?

Tisztelettel

Péter

Tisztelt Péter!


Az illetékfizetés kapcsán lehet részletfizetést kérni - de nem feltétlenül adja meg az illetékes szervezet - ez egy-két éves folyamatot jelenthet, de ez esetben is kell részteljesítést fizetni hónapról-hónapra. Az illeték kivetése egyébként a szerződés megkötésétől számított 2-3 hónapon belül szokott megérkezni - bár ez függ az elhelyezkedésétől is - és még eztuán is van lehetőség - kamatfizetési többlet mellett - némileg "csúszni" az illeték megfizetésével.

A telekre a tulajdonos vehet fel jelzálogkölcsönt, és abból természetesen az illeték is kifizethető. De egy offshore cég nem biztos, hogy egyszerűen kaphat ma Magyarországon kölcsönt, mégha megfelelő ingatlanfedezettel is rendelkezik.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: