• Emese 38639 számú kérdése
  • 2011-01-26

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Szeretném a segítségét kérni. Édesanyám tüdőrákos ,többször hangoztatta, hogy ha vele történik valami az ingatlan felét azaz a saját részét egyetlen unokájára hagyja. Szüleimnek 4 gyermeke van én vagyok a legidősebb , és az én kislányomra szeretné lakóháza rá eső részét hagyni. Soha nem vettük komolyan hiszen még csak 55 éves lesz az idén .
Szomorú dolog erről beszélni de állapota romlik , betegsége előrehaladott.
Szeretném megtudni mi a hivatalos útja , és mit kell tennünk, hogy Édesanyám akarata érvényesüljön vagyis az ingatlan rá eső részét ne gyermekei hanem unokája örökölje!
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!!!

Tisztelt Cím!

Kétféle módon lehet azt elérni, hogy a kislánya szerezze meg a lakás fele része. Az egyik az ajándékozás, a másik a végrendelet megtétele. Végrendeletet egyedül, önállóan, az elejétől a végéig saját kezűleg leírva is tehet a végrendelkező, feltűntetve benne a végrendelkezés helyét, idejét, az ő személyét, azt, hogy miről rendelkezik, és, hogy ki örököljön őtuána. Ebben az esetben, a többi három testvér, de akár Ön is kérhet kötelesrészt, ami pénzbeli igény, és a törvényes örökrész fele értéke. Ha viszot a mama a gyermeknek ajándékoz, akkor kötelesrész iránti igénye nem lehet senkinek, és hagyatéki tárgyalás sem lesz. Az fontos mindkét esetben, hogy a mama beszámítható állapotban legyen.



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal: