• Ági 39382 számú kérdése
  • 2011-04-08

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!

Ingatlant szeretnénk vásárolni. Egy nagy ingatlanközvetítö cég interneten keresztül számos általuk hírdetett ingatlan (kb. 50) ajánlatát küldte el az elmúlt két-három hétben, melyek közül párat kiválasztottunk megtekintésre ezt e-mailben jeleztük is. Ezen kiválasztott ingatlanok közülük néhányat meg is tekintettünk velük (aláírtuk a megtekintös papírt is), de volt azonban olyan ajánlat is, amelyet megtaláltunk a fényképek alapján, és fel tudtuk venni a kapcsolatot a tulajdonossal, kihagyva az ingatlanközvetítöt (nem írtunk alá arra az ingatlanra semmit).
1.)Amennyiben egy ilyen ingatlant vásárolnánk meg, jár-e az ingatlanközvetítö cégnek a jutalék, (e-mailben küldött ajánlatot, és mi arra visszaválaszoltunk de az ingatlant nem mutatta meg nekünk, és nem írtunk alá semmit)
2.) És mi mint vásárlók mondhatjuk e az eladónak az alku során, hogy ingatlanközvetítö nélkül tudjuk megvásárolni az ingatlant? Van e erröl tájékoztatási kötelezettségünk az eladó felé?
3.) Ha perre kerülne sor (eladó és közvetítö cég -között) ránk hárítható-e a jutalék?

Válaszát elöre is köszönöm,
Tisztelettel: Ágnes

Tisztelt Ági!

1. Igen, bár a megbízási szerződés ismeretében tudnékigazán korrekt választ adni, de ez a tevékenység is hozzájárulhat ahhoz, hogy az eladó számára vevőt közvetítsenek, így járhat a megbízási díj is az eladótól.

2. Nincs tájékoztatási kötelezettségük, de ne is mondjanak ilyet, mivel a szerződés értelmében a közvetítő - mivel tudja igazolni, hogy Önöket e-mailben Ő tájékoztatta - akár utólag is követeléssel élhetaz eladó felé.

3. Nem. Kivéve, ha pl. a 2. válasz kapcsán írtakat nem tartják be, hiszen ott egy téves információ szolgáltatásával az eladó esetleg fizetésre lesz kötelezett a közvetítő irányába, amit továbbháríthat - vagy legalább megpróbálhatja - az Önök irányába.

A leírt eset alapján tehát összességében az a javaslatom, hogy ne működjenek közre abban, hogy az eladó megkerülje a közvetítőt, aki ráadásul a jelek szerint a közvetítés körébe tartozó egyes feladatokat el is végzett, azaz jogosan igényelheti a közvevítői díjat.

Amennyiben további kérdésük merülne fel vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségükre, úgy az alábbi módokon érhetnek el bennünket:

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: