• Margit 40575 számú kérdése
  • 2011-09-05

Tisztelt Ügyvédnő!
Termőföld értékesítéssel kapcsolatos kérdésem van: egy éve bérbe adtam a földemet, most el szeretném adni. A szerződésbe bele van foglalva, hogy a bérlőnek elővásárlási joga van. Úgy hallottam, hogy elővásárlási jog csak 3 év után van. Kérdésem: ez így van-e? Ezenkívül, ha a bérlő szeretné megvenni az ingatlant, akkor is ki kell-e függeszteni az önkormányzatnál? Ugyanis ő is érdeklődő, de van más vevő is akit visszariaszt az, hogy bérbe van adva a földterület. Köszönettel: Margit

Tisztelt Margit!

Amit előző, ugyanezen kérdésére válaszoltam 40226. szám alatt, most is fenntartom: Amennyiben a bérlőnek írásban, azaz a szerződésben elővásárlási jogot biztosított, úgy ahhoz tartania kell magát. Amennyiben más fogja megvásárolni a földet úgy, hogy a bérlő nem lett igazolható módon felhívva az elővásárlási joga gyakorlására, úgy a bérlő megtámadhatja az adásvételi szerződést, és eredménnyel fog járni. Amennyiben jól vettem ki a szavait, Önök itt a szerződésben állapodtak meg az elővásárlási jogban mindenféle használati időtartam kikötése nélkül, az a 3 év pedig, amit említ, a Földtörvény előírásai alapján érvényes.

Amennyiben pedig a bérlő kívánja megvenni a földet, akkor is ki kell függeszteni az önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: