• Ildikó 40582 számú kérdése
  • 2011-09-06

Jó napot kívánok!
Ingatlant szerettünk volna vásárolni, egy potenciális lakásra egy ingatlanirodán keresztül találtunk, netes hirdetés alapján. Komolyak voltak a szándékaink, írásban vételi ajánlatot is tettünk az irodán keresztül. Sajnos vissza kellett mondanunk a vételt egészségügyi okokból. Az ajánlat során adott foglaló előleget természetesen elvesztettük, de ezt belekalkuláltuk a veszteségekbe, tisztában voltunk a foglaló szabályaival. A visszalépéskor rákérdeztünk az ingatlanközvetítőre, hogy van-e valamilyen egyéb teendőnk, ők azt állították nincsen. Most egy hónap múlva felhívtak ismét, hogy mivel elálltam a szerződéstől köteles vagyok őket kártalanítani azzal az összeggel amivel ő leszerződött az eladóval. Erre való utalás ugyan van az ajánlatban, de egyáltalán nem szerepel semmilyen összeg de még százalékos mérték sem ami arra utalna, hogy nekem milyen kötlezettségem van? Az csak hab a tortán, hogy erről semmiféle tájékoztatást nem kaptam az ajánlat előtt sem később, ez ugyan nem ment fel, mivel aláírtam az ajánlatot. Köteles vagyok elhinni ha állítja, hogy neki xy összeget ki kell fizetnem? Arra hivatkozik hogy miattam az eladása meghiúsult és ezért kártalanítanom kell. Behajtással fenyeget, holott én semmilyen szerződésben nem állok vele, csak vételi ajánlatot tettem, ő közvetített köztem és az eladó között. Felháborítónak érzem azt is, hogy amennyiben mégis eladja az ingatlant, az eladótól is be fogja szedni a jutalékát, így duplán kap pénzt (az említett ingatlan még a kínálatukban van)
Az ajánlatban az említett mondat amire hivatkoznak így hangzik: " az eladó illetve a xy ingatlaniroda teljes kártalanítása mellett kijelentem és szavatolom hogy jogosult vagyok az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére és az általam a jelen vételi ajánlatban vállalt kötelezettségek érvényesek és végrehajthatóak"
Az ajánlat alapján jogosan követel tőlem bármit is, főleg az eladóval kötött szerződésének összegét, az iroda???

Tisztelt Ildikó!

Érdekes kérdés... úgy vélem, hogy Önök nem jártak el felróhatóan, márpedig ez esetben nincs kártérítési kötelezettségük. Jelen esetben tehát vissza kell utasítani a közvetítő kérését, és remélni, hogy nem indít pert. de ha pert indít, akkor is védhető a fenti álláspont.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: