• Aron 40675 számú kérdése
  • 2011-09-17

Tisztelt dr. Bai Mónika,

egy tetőépítéssel kapcsolatos kérdésben kérem a segítséget:

Egy üdülőhelyen lévő 4 nyaralóból álló sorházban az egyik szélső ház az én tulajdonomat képezi.

A házak építésekor kb. 30 évvel ezelőtt előírás volt a lapos tető (sajnos...) és erre vonatkozóan szigorú, egységes szabályok kötötték valamennyi tulajdonost: a homlokzatra, a tető milyenségére, mélységére, csapadékvízelvezetésére vonatkozóan.

Múlt héten pénteken este kint voltam a háznál, találkoztam a szomszédokkal is, akik köszönésen kívül nem szóltak semmit.

Vasárnap délelőtt megyek ki és mit látok: a én lapos tetőm egy merő felvonulási terület: rajta sok faanyag, gyapot, 3-4 munkás ott fürészeli a tetőmön a gerendákat, deszkákat...

Odamentem a szomszédokhoz és felemeltem a hangomat, hogy ezt mégis hogy képzelik az engedélyem nélkül. A munkásoknak is felszóltam, hogy azonnal hagyják el a tetőt. A szomszédom közönséges módon sértegetni kezdett, a munkások pedig...mintha ott sem volnék... mintha meg sem hallották volna, amit mondok...folytattak mindent tovább.

Kiderült, hogy a második szomszédom (aki aznap már szintén összemondogatott ezzel tetőépítő közös szomszédunkkal) már lekergette őket a a saját tetőjéről, ezért átrakodtak az enyémre...

Tehetetlen voltam. Végül feladtam és közöltem, hogy este visszatérek és ellenőrizni fogom, hogy nem keletkezett-e kár a lapos tetőmben (akinek lapos tetője van, az tudja, hogy milyen kényes, nyáron már egy rossz sarkú cipő is kárt tehet benne, nemhogy 3 dolgozó munkás...): erre ők gúnyolódni kezdtek, a szomszédok még ekkor sem szóltak semmit a munkálatokról...azt hittem naivan, hogy egy tetőszigetelésről van szó...

Az igazi meglepetés csak az esti visszatérésemkor ért: A szomszéd lapos tetőjéből kinőtt egy új sátortető közös falunkra ráépítve, a tető a már említett második szomszédom felé lejt, arra felé folyik le az esővíz, ő is elképedve nézte az utcáról az építményt.

Felmentem közelebbről is megnézni:

A szomszéd új tetője a közös falunkra teljes hosszában és teljes szélességében rá van épülve. A közös falra ráhelyeztek több gerendát, így a közös falunk magassága (így a lapos tetőm mélysége a szomszéd felőli oldalon) teljes hosszában a négyszeresére emelkedett...:
Így ha télen jön egy hóvihar és hordja a havat, az én lapos tetőmre minimum 1 méteres havat fog osszehordani a szél. Valószínűleg fel sem tudnám nyomni a hó súlya alatt a feljáróm ajtaját, hogy lelapátoljam a havat... hogy az ne álljon hetekig a ház teteján és ne kezdje ki a kátránypapírt... mert anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy kétévente újra szigeteltessem a tetőt.

Az említett második szomszéd, aki felé a közös szomszédunk új tetője lejt, szintén nem nagyon tud mit kezdeni a helyzettel. Hiszen felé folyik a víz...

Sem az említett második szomszédot, sem engem nem informált közös szomszédunk a tetőépítési terveiről, semmilyen hivatalos papír nem érkezett egyikünknek sem az önkormányzattól.

Én úgy tudom, hogy ez a tetőépítés építési engedély köteles lett volna és más szintén 4házas sorháztulajdonosoknak (akik ugyanezt tervezték, de törvényesen jártak el és engedélyt kértek) az önkormányzat nem járult hozzá a sorház tetőzeti egységének egyrésztvevős megbontásához.

Közben a héten kaptam az önkormányzattól (ezek szerint tudomást szereztek az esetről) két levelet, az egyik egy végzés, mely felszólítja a szomszédomat, hogy az építési munkálatokat azonnal állítsa le, fellebbezésnek helye nincs, a másik levélben pedig a műszaki ellenőrzés időponját kaptam meg, nekem is fel kell engednem az önkormányzat építési ügyekben felelős szakemberét a tetőre.

Jogász szemmel, mi lesz ennek a vége? Mi az eljárás menete? Ide vonatkozó törvények?

Lehet olyan helyzet, hogy a két szomszéd beleegyezése nélkül fennmaradhat a tető?

NAGYON köszönöm előre is a válaszát!

Tisztelt Aron!

Amennyiben nem felel meg az építési előírásoknak a szomszéd építkezése, akkor nagy valószínűséggel a lebontásra fogják kötelezni.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal: