• Attila 40723 számú kérdése
  • 2011-09-22

T.Ügyvéd Úr!

Az alábbi üggyel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni: eladtam az erdőmet és ezután kell adót fizetnem. Az erdőt amit eladtam 2005-ben úgy örököltem és az illetéket 190.000 Ft-os forgalmi érték után szabták ki. A kérdésem az lenne, hogy ezt az összeget át lehet-e értékeltetni egy magasabb összegre, mert ez amúgy is nagyon alacsony összeg az erdőért és így a különbözet után is nagyon sok adót kellene fizetnem, mert most 1.699.000 Ft-ért adtam el.
Várom válaszát!
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Attila

Tisztelt Attila!

Az öröklési értéket 2005-re visszamenőleg nem lehet már megváltoztatni. A vételárral sem lehet már semmit kezdeni, a vételi ajánlatban és a szerződésben már ez szerepel, a különbözetet valóban meg kell adózni.

Két lehetősége van: vagy számlákkal igazolja, hogy időközben az erdőre mennyit költött, és ezzel az összeggel csökkenthető az adó alapja, vagy felbontják a szerződést.

Ha ilyen számlákkal nem rendelkezik, vagy a szerződést a vevő nem kívánja felbontani, akkor nincs más választása, az adót meg kell fizetni.

Más egyéb jogi lehetősége nincs. Megjegyzem, az ügyletkötés során az lett volna a helyes, ha Önt tájékoztatják az adó- és a vevőt az illetékfizetési kötelezettségekről, és Ön nem utólag szembesül a helyzettel.Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: