• Anna 40779 számú kérdése
  • 2011-09-27

Tisztelt Uram, Hölgyem!

Az alábbi problémában szeretném a véleményüket, segítségüket kérni.

2 olyan termöföld ingatlant örököltem, amiket haszonbérleti szerzödés alapján bérlök használtak/használnak.

A helyi Földhivataltól azt az informáciot kaptam, hogy a haszonbérleti szerzödések jogfolytonosak, de célszerü új szerzödést kötni a bérlökkel.

A két bérlöt - kis késedelemmel ugyan - írásban értesítettem a tulajdonosváltozásról, s arról, hogy szeretnék velük új szerzödést kötni. Mivel erre a megkeresésre nem reagáltak, nyáron személyesen kerestem fel öket. Mindkét bérlö azt mondta, hogy szeretne új szerzödést kötni, azóta azonban nem válaszolnak az e-mailjeimre, bár a visszajelzést, hogy elolvasták, megkapom.

Az egyik haszonbérleti szerzödés rendesen be volt (van) jelentve a helyi Földhivatalnál. A bérlö egy külföldi tulajdonú Kft. A képviselöjükkel abban maradtunk, hogy aug. 31. elött kifizetik az elmaradt bérleti díjat, s új szerzödést kötünk. Az elmaradt díjat nem fizették ki, e-mailjeimre nem reagálnak, a megadott telefonszámokon senki nem veszi fel a telefont.

A másik szerzödés (2003-ban kötötték) soha nem került bejegyzésre a Földhivatalnál. A bérlö (a környéken jól ismert családi vállalkozó) használta és használja a földet - ezt maga a bérlö is elismeri. A Földhivatal munkatársa azt mondta, hogy a bejegyzés elmaradása nem probléma, mivel az ingatlanom osztatlan közös tulajdonban van, s mindenki tudja, hogy szinte az egész területet ez a bérlö használja, s a területalapú támogatásokat is ö kéri és ö veszi fel.
Valóban nem probléma a bejelentés elmaradása? Vehet fel támogatást, ha nincs bejelentve a használat?
A bérlö visszamenöleg kifizette a bérleti díjat, e-mailben elküldte az új szerzödéstervezetet, azóta azonban nem válaszol az új szerzödéssel kapcsolatos e-mailjeimre.

Most azt hallottam, hogy a bérleti szerzödés valamelyik szerzödö fél halála esetén megszünik. Akkor mit jelent a " jogfolytonosság", amiröl a Földhivatal munkatársa beszél.

Szeretném tudni, hogy Önök szerint - a fenti információk alapján - érvényes-e még egyáltalán a két szerzödés?

Mit tehetek, mit kell tennem, ha a jelenlegi bérlök nem reagálnak e-mailjeimre? Meddig kell várnom? Bérbe adhatom másnak?
Köteles vagyok-e elfogadni a régi szerzödés feltételeit?


Az ingatlanoktol távol, külföldön élek. Szeretném, ha a földeket valaki szakszerüen használná, s szeretném jogszerüen rendezni a bérlést a gazdasági év vége elött. Idén március óta próbálkozom.

Segítségüket elöre is köszönöm.


Tisztelt Anna !
A szerződések ismerete is fontos lenne a korrekt válaszhoz. Javaslom, hogy azokkal keresse meg a Somogy vagy Zala megyei kollégánkat, akik készséggel állnak majd az Ön rendelkezésére a jogvita megoldása kapcsán.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: