• Péter 40826 számú kérdése
  • 2011-10-03

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

A következő kérdésem lenne önhöz. Remélem tud segíteni. Nagymamám Siófokon él önkormányzati bérlakásban már 55 éve. Ez az ingatlan kiemelt területen fekszik. Minden évben kérdeztük az önkormányzatot, hogy eladó e az önkormányzati lakás, telek, terület...mindegy most hogy nevezem. A válaszuk mindig az volt, hogy egyenlőre nem áll szándékukban eladni. Egyszer csak kaptunk egy levelet, miszerint eladták a bérlakást területtel együtt és, felajánl az önkormányzat egy másik bérlakást. Az egyetlen probléma ezzel, hogy a nagymamám 75 éves és sajnálatos módon nincs meg az egyik lába. Mozgáskorlátozott. Az az ingatlan, amiben most lakik, akadálymentesítve van. Vagyis jobban mondva nincs is lépcső csak egy küszöb amin még át tudja magát emelni. Ellenben az a lakás, amit felajánlottak helyette a 9. emeleten van. Hiába található az épületben lift, addig is el kellene jutni, mert hát van egy elég magas lépcső. Felajánlottak egy másik lakás is, mivel a 9. emeletit nem tudtuk elfogadni. Az a város határán helyezkedik el, földes út vezet oda. Ráadásul a felújítás is a nagymamámra várna és az akadálymentesítés is. Ezt sem tudtuk elfogadni. Kértük az önkormányzatot, hogy fizessék ki a lelépési díjat...vagy nem tudom, hogy ennek mi a pontos megnevezése, de erről hallani sem akar az önkormányzat. Majd kaptunk egy levelet, hogy egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést és december 31-el ki kell költözni a házból. Ellenkező esetben perre mennek.
Az lenne a kérdésem, hogy mit tudok ilyenkor tenni?
Vagy mi várható? Van valami amibe én és a nagymamám tudunk kapaszkodni, vagy teljesen ki vagyunk szolgáltatva és akár az utcára is kitehetik őt!?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Péter

Tisztelt Péter!

Az adott önkormányzat rendelete szabályozza azt, hogy cserelakás helyett mikor kell az önkormányzatnak a bérleti jogviszony megszűnése miatt kártalanítást fizetni. A helyi rendelethez vagy az önkormányzat honlapján férhet hozzá, vagy a jegyző titkárságán kérheti azt.
Mindenképpen jeleznie kell, hogy a felmondást nem fogadja el. Ha más lehetóség nincs, a felmondás érvénytelenségének megállapítása iránt pert kell indítaniuk.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: