• Mónika 40898 számú kérdése
  • 2011-10-12

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Abban szeretném kérni a tanácsukat, hogy a település közigazgatási területén belül van külterületi mezőgazdasági területnek minősített telkem. Ezen a telken nagyon rég óta nem folyik semmilyen gazdálkodás, ugyanis annyira rossz a talaj minősége hogy semmi nem marad meg, nem véletlenül hívják ezt a részt Égetőhegy település résznek.Ez a telek mellett van a szüleim telke, melyen családi ház áll, mely ha jól tudom tanyaként van minősítve. Ez a terület a település rendezési tervben beépítésre szánt területként van megjelölve, de az önkormányzat anyagi források hiányára hivatkozva nem akarja belterületté nyilvánítani. Azt mondták az építési osztályon hogy tömbben lehetne a belterületté nyilvánítást megoldani, ha a tulajdonosok állják a költségeket. Sajnos ebben a külterületi tömbben már épültek házak, amik vagy tanyaként, vagy művelési ágból kivont lakóház és udvarként vannak megjelölve. Ezek a tulajdonosok nem akarják a belterületté nyilvánítást, mivel nekik már van házuk és nem akarnak több százezer forintot kifizetni a költségekre. Így az én telkemet nem tudom ilyen módon építési telekké minősíteni, mivel minden tulajdonosnak bele kéne egyezni.
Azt szeretném kérdezni, lehetséges-e az én telkemet is valamilyen úton kivonatni a szántó minősítésből hogy építkezni tudjak? Az önkormányzat engedélye kell-e a művelési ágból kivonásra? Ha a földhivatal engedélyezné, akkor az önkormányzat útjába állhat-e ennek?
Milyen lehetőségeim vannak hogy építkezhessek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Mónika!

Az önkormányzat beleegyezésével válhat csak belterületté az ingatlan. A szomszédoknál nem tudja bírósági úton sem kikényszeríteni a részvételt, mint ahgy az önkorm. is csak akkor fog ehhez hozzájárulni, ha a szabályzatai erre lehetőséget biztosítanak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: