• Vyca 40970 számú kérdése
  • 2011-10-20

Igen Tisztelt Ügyvéd Úr és Ügyvéd Asszony!

Családi házam, ingatlanom egyik telekhatára a szomszéd "fala". Az udvarom kb. 60-70 négyzetméter összesen.
A fal mentén tartom kutyámat az ő és az emberek biztonsága érdekében egyaránt, egy 3*12 méteres kenelben (mert a hátam mögött lakókkal egy bejáratot, az én bejáratomat használjuk). A szomszéd falán van két kis ablak, két mellékhelyiségé. A szomszéd kifogásolja, hogy a kutyámmal hajlandó "együtt élni" mivel ha ugat az olyan mintha a helyiségekben ugatna.
Kérdésem: tiltja bármilyen szabály azt hogy kutyát tartsak, ha a telekhatárom a szomszéd fala, azon ablakokkal ...? A szomszéd falán lévő ablakok szabályszerűen nézhetnek a telkemre, ez ellen nem lehet kifogásom? Élhetnek a szomszédok birtokháborítási feljelentési jogukkal ebben az esetben? A kutyatartásról a helyi rendeletben nem szerepel semmi a kutya által keltett hangok normál intervallumáról ... vagy normál kereteiről ... Kérhetem szíves tanácsukat azzal kapcsolatban hol találok pontos meghatározást egy családi házban tartott kutya által kiadható "zajok mértékének" szabályzásáról? Válaszukat hálásan köszönöm.

Tisztelt Vyca!

Ha a helyi rendelet ezt a kutyatartási módot nem zárja ki vagy korlátozza, akkor elvileg nem lehet gond. A bejelentést természetesen nem lehet kizárni, de úgy vélem, hogy ez esetben nem állna meg a birtokháborítás. A szabályokat egyébként ahelyi önkorm. határozza meg, tőőlük kellene érdeklődni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: