• V. Balázs 41097 számú kérdése
  • 2011-11-04

A tulajdonomban lévő termőföldekre jelentkezett egy vevő. Megkeresett az általa megbízott ügyvéddel és megegyeztünk egy vételárban. A jogszabályoknak megfelelően minden érintett polgármesteri hivatalban és a földalapnál is (ha jól írtam a nevét) jeleztük a vételi szándékot és kifüggesztettük az érintett településeken. Szinte mindegyik földre éltek az elővásárlási jogukkal az ott érintettek. A kérdésem az lenne, hogy már eltelt két hét és még senki nem keresett meg a vételárral. Az ügyvéd szerint azzal, hogy éltek az elővásárlási jogukkal, már ők a magukénak is tették a szerződést és vállalták az abban meghatározott ár elfogadását. Meddig kell még várnom? Az ügyvéd szerint 15 nap után küldhetünk nekik egy ajánlott levelet melyben érdektelenségre hivatkozva elállhatunk az elővásárlási joggal élőkkel megkötendő szerződéstől és az eredeti ajánlatot tevővel lehet megkötni az üzletet. Azonban arra figyelmeztetett az ügyvéd, hogy ezt megtámadhatják azok, akik éltek ugyan az elővásárlási joggal, de a vételár átadásának helyéről és dátumáról nem értesítettek és nem is kerestek meg. Mennyi ideig kell várnom a pénzemre? Megléphetem-e az érdektelenségre hivatkozva a velük kötendő szerződés semmisségét? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

A 2011. november hó 04. napján írott e-mail üzenetében feltett kérdéssel kapcsolatosan az alábbiakat közlöm:

Az Ön által rendelkezésemre nyújtott tényállás alapján az elővásárlásra jogosultak a meghatározott 15 munkanapon belül jelezték, hogy élni kívánnak elővásárlási jogukkal. Amennyiben megfelelő volt az elfogadó nyilatkozat, létrejött az adásvételi szerződés, mely alapján kérheti a vételárat. Ha az elfogadó nyilatkozat nem volt megfelelő, az eredeti ajánlattevővel is megkötheti az adásvételi szerződést.
Az eredeti ajánlattevővel megkötött szerződés hatálytalanságára az hivatkozhat, aki valóban gyakorolni kívánta elővásárlási jogát az eredeti vételi ajánlatban foglaltaknak megfelelően.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal: