• Ágnes 41130 számú kérdése
  • 2011-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósom szomszédjában van egy üres telek, mely szintén az ő tulajdonában áll. Erre a telekre beleegyezésével szeretnénk építkezni a férjemmel. A felépült ingatlanra anyósom 25% tulajdonjogi bejegyzést kér a telek fejében. Mi a férjemmel 3 kiskorú gyermekünkkel természetesen ott laknánk a felépült házban. Viszont ha úgy alakulna, hogy eladásra kerülne a ház, szükséges-e az anyósom beleegyezése, hozzájárulása az eladáshoz, azaz beleszólhat-e hogy kinek, mikor, mennyiért adom el? (félek, hogy ő majd nem szeretné eladni) Természetesen az eladási ár 25%-a kifizetésre kerülne számára.
Valamint a kérdésem másik fele, hogy a ház az én apai örökségemből épülne, amit már a házasságom alatt fizettek ki részemre. Lehet-e az ingatlan felépülése előtt a férjemmel olyan szerződést kötni, hogy eladás esetén én megkapjam azt az összeget amit örököltem (ill. annak inflációval növelt részét, hogy ha esetleg elválunk ugyanazt a lakást meg tudjam venni belőle mint amit most kapnék) A felépült ingatlan 75%-ban a nevemen lenne, csak félek a házastársi vagyonközösség miatt majd gond lesz.
Szeretnék minden eshetőségre felkészülni, hiszen anyósom telkére építenék. :)
Köszönöm kedves válaszát!
Tisztelettel:
Ágnes

Tisztelt Ágnes!

1. Közös tulajdon esetében a tulajdonosok közösen adhatják el az egész ingatlant, egyébként mindenki csak a saját tulajdoni hányadát. A közös tulajdon kialakulásához egyébként ügyvéd által készített és ellenjegyzett ráépítésis szerződést kellene kötniük.

2. Igen, sőt praktikusnak is mondható, hogy ilyen megállapodást kössenek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: