• Miklós 41189 számú kérdése
  • 2011-11-15

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd úr!

Feleségem és testvére tulajdonában kb. 15 éve van egy budapesti telek, amelyet eladni, az árából pedig a már felnőtt, de még nem önálló gyerekek lakásvásárlását segíteni szándékoznak.
Kérdésem: Mi a számunkra legkedvezőbb forma és időzítés az adózás és az illetékfizetés szempontjából: 1. a telket ajándékozzuk el nekik, ők eladják és lakásokat vásárolnak, 2. mi adjuk el a telket és vásárolunk lakásokat, 3. mi adjuk el a telket és az árát osztjuk el közöttük?
Van-e jogszabály arra, hogy ha ugyanabban az évben vásárol valaki lakóingatlant, mint amikor egy másikat eladott, akkor nem kell adóznia?
Mely vonatkozó jogszabályokat kell tanulmányoznunk (az Ön válaszán kívül)?
Üdvözlettel
Miklós

Tisztelt Miklós!

1. A legjobb megoldás a telekeladás, mert azt adófizetési kötelezettség nélkül megtehetik, azaz szabadon felhasználható pénzhez jutnak. A kb. 15 év miatt ezt érdemes pontosan kiszámolni, ill. megerősíteni a www.ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorával.
2. Ha elajándékoznák a gyerekeknek, akkor a gyerekeknek azonnali eladás esetén mindenképpen lenne adófizetési kötelezettségük.
3. Az Ön által írt 3. sz. megoldás a legjobb megoldás, figyelembe véve illetékeket adókat és ügyvédi költségeket is.

Amit tanulmányozni lehet, az az SZJA tv. és az Illetéktörvény, de a honlap kalkulátoraival is megkaphatják a kellő mértékű információt, ill. közvetlenül is kereshetik Irodánkat akár további tanácsokért, akár a lebonyolítás során.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: