• Péter 41190 számú kérdése
  • 2011-11-15

Tisztelt Ügyvéd Nő/Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.

2011 év elején vásároltunk egy új építésű ikerház-felet. A vásárlásról megszületett az adás-vételi szerződés, melyet mindkét fél az aláírásával is szentesített. Ennek értelmében a vételár egy részét önerőből megfizettük, a maradékot pedig banki kölcsönből kívántuk finanszírozni.
A bankkal is sikerült szerződést kötnünk, ám a folyósításra nem kerülhetett sor. Ennek oka, hogy folyósítási feltételként került megjelölésre a ház alaptérképen történő feltüntetése és az al-betétesítés is. A kivitelező hosszú idő után megszerezte a használatba vételi engedélyt, de csak az eladott ingatlanokra.
Jelen állapot szerint a mi lakásunkra rendelkezünk használatba vételi engedéllyel, de az ikerház másik fele még nem került értékesítésre, így arra természetesen engedély sincs. Ezzel meghiúsul az alaptérképen történő feltüntetés és az al-betétesítés is.
A folyósítás tehát a szomszéd lakás értékesítéséig nem is lesz lehetséges.

A kivitelező azzal a javaslattal állt elő, hogy keressünk egy olyan bankot, amely a jelenlegi állapotra már folyósítaná a hitel összegét.

Kérdésem, hogy bármilyen következménye lehet e annak ránk nézve, ha ezt nem tesszük meg és megvárjuk a szomszéd lakás eladását, tulajdonviszonyainak rendeződését?

Részünkről minden az adás-vételiben és a hitel szerződésben rögzített feltételt teljesítettünk, a folyósítás csak a kivitelező "hibájából" nem történhetett meg.

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Péter

Tisztelt Péter!


Biztosabban tudnék nyilatkozni akkor, ha ismerném az adásvételi szerződésüket is, de úgy vélem, hogy Önöknek más feladatuk nincs, mint várni, hogy az eladó is teljesítse a szerződéses kötelezettségeit.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: