• Ferenc 41203 számú kérdése
  • 2011-11-17

Tisztelt dr Varga Krisztina,

Fiam és felesége a fiam tulajdonában lévő (100%) építési telekre családi házat épített közös erővel (közös hitel, közös költségek)
A családiház használatbavételi engedélyének megszerzése után a földhivatalhoz fordultak az ingatlan tuloajdonbejegyzése ügyében (egy helyrajzi szám, közös tulajdon 75/25 % részarányban)
A fentiek után az adóhivatal helyszini szemlét tartott úgymond értékbecslés címén és közölték hogy a feleségre vagyonszerzési illetéket fognak kiszabni. A telek forgalmi értékének 25%-ra vonatkozóan.

Kérdésem hogy a fentvázolt esetre vonatkozóan jogos-e a vagyonszerzési illeték kiszabása?

Amennyiben az illetékkiszabás valóban csak a telek forgalmi értékére vonatkozóan történik akkor az adóhivatal a szemle során mit keresett a lakásban? Miért fényképezte a belső berendezést stb?
Jogos egy ilyen eljárás az adóhivatal részéről?

válaszát várva,
köszönettel:
Ferenc

Tisztelt Ferenc!

Az illetékhivatal az ingatlan értékének felbecsülése érdekében- amennyiben tulajdonbejegyzésre , " szerzésre" kerül sor, kiemegy megtekinti az ingatlant.( Ez a gaykorlat a ráépítés jogcíme esetében is )
A bejegyzés alapjául szolgáló irat valamint a fizmeghagyásban szereplő indokokat , azok tartalmát kellene ismernem ahhoz, hogy meg tudjam mondani, milyen jogcímen került bejegyzésre a tulváltozás és az alapjául szolgáhat-e a az illetékefizetési kötelezettség megállapításának és az megfelelő mértékben és alapon került - e megállapítsra.
kötelezettségnek.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal: