• Eszter 41220 számú kérdése
  • 2011-11-18

Tisztelt dr. Nagy Zoltán és dr. Lados Melinda Szibilla!

Téma: Társasházi osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos használati megállapodás/megvásárlás lehetősége

Az alaphelyzet:

Nemrég vásároltam egy lakást Terézvárosban. Utólag derült ki, hogy a közvetlen szomszédomban lévő lakásban még évekkel ezelőtt illegálisan leválasztottak egy 5,79m2 összterületű részt, amely az alapító okirat értelmében a társasház osztatlan közös tulajdonát képzi. A szomszéd lakásnak nemrég lett új tulajdonosa, aki természetesen nem vásárolta meg a leválasztott osztatlan közös tulajdont. Ebbe beletartozik egy WC, egy közlekedő és a közlekedőből nyíló balkon. A konfliktus fő forrása a balkon, amelyikre az én konyhaablakom néz. A balkonról be lehet látni az egész lakásba, még a fürdőszobámba, sőt, a fürdőkádamba is. Ha bárki kimegy arra a balkonra, akkor az gyakorlatilag olyan, mintha bent lenne a lakásomban. Aki megnézi, rögtön látja, hogy abszurd a helyzet. A balkon ajtaja, a régi, illegális leválasztás miatt, a szomszédból nyílik, de maga a balkon az én lakásom természetes részét képezi. Pontosan ugyanebből a megfontolásból a társasházban az alattunk és felettünk lévő szinteken, ahol ugyanilyen balkon van, a tulajdonosok már évekkel ezelőtt szóban megállapodtak abban, hogy ésszerűen osztják meg egymás között a közös részeket, ½-½ arányban. A közvetlenül alattunk és felettünk lévő lakások kapták meg a közlekedőt a balkon kijárattal és a balkonnal, a szomszédjaik pedig a WC-t. Én is, a közös képviselő is, valamint a megkérdezett lakótársak is ezt tartjuk értelmes megoldásnak, hiszen jelenleg a szomszédnak nincs is papíron saját WC-je, nekünk pedig az életünket megkeseríti, ha egy idegen használja a balkont. Logikus és könnyen kivitelezhető megoldás lenne.

A közös képviselő tájékoztatta a szomszédomat, hogy jogtalanul kezdte meg a felújításokat a közös területeken. Erre nem érkezett semmi reakció. Mindebből egyértelművé vált, hogy a tulajdonos minél hamarabb be kívánja fejezni az engedély nélküli átépítéseket, és amikor megtörtént az átalakítás, amelyhez senki hozzájárulását nem kérte, és amelyet én kifejezetten ellenzek, azt mondja majd, hogy már nem fog semmin változtatni. A közös képviselő volt a lakásokban, megértette a problémát, igazat adott nekem, de semmit nem tud már tenni, hogy rábírja a szomszédot a megegyezésre.

A kérdéseim:
- Lehetséges-e, hogy a társasházi közgyűlésen szavazati döntés szülessen az említett osztatlan közös tulajdonról, egy használati megosztási megállapodás formájában, amelyben ½-½ arányú használati jogot kapunk? (Az alattunk és fölöttünk lévő szinteken, az ugyanebben a helyzetben lévő szomszédok közt ez a megállapodás évekkel ezelőtt már szóban megtörtént, azóta nyugodtan élnek, fallal elfelezték a közös részt.)
- Ha igen, akkor ehhez a tulajdonosok szavazatának hány százaléka szükséges?
- Kérvényezhetjük–e, a fent említett osztatlan közös tulajdon ½ arányú részének megvásárlását? (Jelenleg az egész területet kizárólag az új szomszéd használja minket kizárva, a társasház jóváhagyása nélkül.)
- Ha igen, akkor ehhez a tulajdonosok szavazatának hány százaléka szükséges?
- Szükség van-e alapokirat módosításra bármelyik esetben? Ha igen, akkor ehhez a tulajdonosok szavazatának hány százaléka szükséges?

Köszönettel,
Eszter

Tisztelt Eszter!

1. Igen, elképzelhető.
2. Ez az alapító okirat függvénye.
3. Ezt nem tudom megítélni, elvileg nem kizárt, de nem vagyok biztos benne.
4. Lásd 2. válasz.
5. Feletehetően igen, szükséges, és szintén az alapító okirat rendelkezéseit kell segítségül hívni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: