• K.Mónika 41301 számú kérdése
  • 2011-11-27

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Jogi kérdéssel fordulok Önökhöz, a segítségüket szeretném kérni.

2 éve lakunk egy bérelt ingatlanban. A bérleti díj 72 000.- Ft.
A tulajdonossal megegyeztünk, hogy havonta, átutalással fizetünk. Ezt egyoldalúan módosították, csak készpénzben fizethetünk, hogy ne legyen nyoma. Az eddig átadott pénzről aláíratott velünk egy kölcsön adási kérelmet. Ha nem írjuk alá, akkor mehetünk.
A jelen bérleti szerződés 10 000.- Ft-ról szól. És papíron az egyik szobában ( 4 szoba van ) Ő lakik. Persze, csak papíron. Ő is be van jelentve a lakásba. A 10 000.- Ft-ről fél évente utólag egy átvételi elismervényt irat alá, se számla, se nyugta.
Közben a tulajdonos anyagi helyzete megváltozott, és ezzel párhuzamosan a viselkedése is. Hiába jelezzük a lakással kapcsolatos problémákat ( postaláda feltörés, számlák eltűnése, a 10 éves csap kora miatt tönkre menetele…..stb ..) semmilyen megoldásra nem hajlandó, azt mondja örül, ha a hitel kifizetése után marad pénze ételre. A 2 év alatt 2 javítás valósult meg a lakásban, a bejárati ajtó szigetelése, és WC tartály cseréje, a kettő összege 40 000.- Ft volt, ezzel párhuzamosan 2 év alatt 1 700 000.- Ft-ot kifizettünk bérleti díjként. Kauciót nem fizettünk beköltözéskor, nem kért. De ezt is megjegyezte, hogy ha lenne kauciót, akkor a javításokat abból vonnám le. Én pedig úgy gondolom, hogy a lakás bérleti díját nem csupán zsebre kell tenni, hanem probléma esetén a javításokat finanszírozni is kell.
A lakásba be vagyunk jelentve állandóra, ezen most szerdán szeretne a tulajdonos változtatni, azt akarja, hogy jelentkezzünk ki. Ettől is nagyon félek.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen jogaink vannak? Mi véd minket ez esetben? Mit tehetünk a bérleti szerződés és a valós összeg közti különbség megszüntetésére?
Milyen hátrányunk származik abból ha megszűnik az állandó lakhelyünk? Egyáltalán megszűnhet-e úgy, hogy nincs másik állandónk? Jelenleg is több dolog javításra szorul. ( az ablakokon ölik be a hideg, a postaláda fel van törve….), ez kinek a költsége?
Köszönöm a választ.
K.Mónika

Tisztelt K.Mónika!

1. A jogaikat a bérleti szerződés határozza meg.
2. Én a szerződés felmondását választanám, Önök lakások százai között válogathatnak, a bérbeadó meg majd kereshet másik bérlőt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: