• Kata 41315 számú kérdése
  • 2011-11-28

Tisztelt Ügyvéd úr/ nő!
Próbálom röviden tömören felvázolni a velem történteket és szeretném megtudni, hogy mi várhat rám. 2001-ben megismerkedtem a volt Párommal összeköltöztünk és az ő szüleinél éltünk, 2006-ban terhes lettem, így elköltöztünk egy külön lakásba, melyet banki hitelből vásároltunk viszont a lakás tulajdonjoga a volt Páromé 100 %ban. 2010 tavaszán a szülőktől kaptunk 5,5 millió forintot melyet befizettünk teljes mértékben a lakáshitelbe. A lakást 7,5 millió forintért vásároltuk teljesen banki hitelből, ill. igénybe vettük a fél szocpolt. A befizetés révén fennmaradt 3,5 millió forint tartozás a bank felé. 2010 nyarán az exem megcsalt a kapcsoltatunk megromlott és 2011 februárjában elköltözött az új barátnőjéhez. Én márciusban a bíróságon kértem a gyermekem elhelyezését és ezt meg is kaptam, fizeti a nekem itélt gyerektartást is rendszeresen. A lakást amit közösen vettünk, közösen törlesztgettük, mivel egy közös háztartást alkottunk, de csakis az ő nevén van jelenleg én lakom a gyermekemmel ill. a hitel esedékes törlesztő részletét én fizetem. Kérdésem a következő lenne: A lakásból járhat e nekem valamilyen rész, ha elköltözöm innen (amit egyébként tervezek) akkor jár e nekem valamennyi pénz. A lakáson kívűl minden használati tárgyban meg tudtuk egyezni! Nekem csupán egy bírósági papírom van melyen elismeri, hogy 10 évig éltünk együtt! Ha esetleg lemondanék a gyerektartásról vagy annak egy részéről az ingatlanért cserébe ez lehetséges lenne? Mi lenne a legjobb megoldás? Kérem mielőbbi válaszát és előre köszönöm a segítségét! Kata

Tisztelt Kata!
A párjával élettársi kapcsolatban éltek,közösen hozták létre a házat,ez közös tulajdonuk valamilyen arányban, tehát önnek van - ingatlan-nyilvántartáson kívüli tujajdonosként - valamennyi tulajdoni része az ingatlanban. Az élettársi közösségben közösen létrehozott tulajdon a hozzájárulásuk arányában oszlik meg a felek között.A bankhitel Ön által való törlesztése (jó esetben) az Ön tulajdoni részarányát növeli, rossz esetben csak az Ön által befizetett összeg kamatokkal növelt részét követelheti vissza. A gyermektartásről Ön nem mondhat le, az a gyermek életkörüményeinek javításához szükséges, de magára vállalhatja az apa helyett a fizetését, ha az apával ennek ellenértékében (a házból való tulajdoni részesedésének változásáról Ön által is elfogadottan) megtudnak állapodni.
Véleményem szerint ezt az ügyet egy élettársi vagyonközösségi perben, bíróságon tudják tisztázni, ahol szakértő állapítja meg a hozzájárulás arányát, e ebből következően a tulajdoni hányadokat.A szakvélemény ismeretében tudni fogja, hogy érdemes-e a tulajdoni hányada ingatlan-nyilvántartási bejegyzését kérnie, vagy a gyermektetásdíj " egyösszegű megváltása" előnyösebbb az ön és a gyermek s számára. Megállapodásuk esetén a per elkerülésére szívesen segít irodánk, így a várható költség kb. fele megtakarítható.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: