• Réka 41322 számú kérdése
  • 2011-11-29

Tisztelt Ügyvédi Iroda,
Férjemmel közösen vettünk egy 29m2 alapterületű lakást 2004-ben (8,2M), melynek tulajdonosai vagyunk 1/2 - 1/2 arányban (első lakásunk). A Földhivatal által anno kiközölt illetéket megfizettük. (nem tudtunk róla, hogy bármilyen illeték kedvezményt igénybe vehettünk volna annak ellenére, hogy első lakásunk és én 35 év alatti voltam, de férjem nálam sokkal idősebb)
Idén vásároltunk egy családi házat (15,1M), 1/1 tulajdonban az én nevemre (jelenleg tart ennek a felújítása - most még lakhatatlan).
A NAV-tól már megkaptuk a fizetési meghagyást a kirótt illetékre (524 e.).
Kérdéseim:
1.) amennyiben sikerül értékesíteni a 2004-ben vásárolt ingatlant 1 éven belül jogosultak vagyunk-e bármilyen illeték kedvezményre figyelembe véve a tulajdoni hányadokat, illetve a lakás és a családi ház értékét. Ha igen, mi a menete az eljárásnak, illetékfizetési halasztást kell kérnünk?
2.) Ha sikerül eladni az első kis 29m2 lakást kell-e bármilyen adót, illetéket fizetnünk?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Réka

Tisztelt Réka!

1. Igen, ha a vételhez képest egy éven belül eladják a jelenlegi ingatlant, úgy a vásárlás nyomán a két ingatlan forgalmi értékének különbsége alapján kell illetéket fizetni. Ha az eladásig megfizetik a váaásolt lakás után illetéket, akkor később is lehetsőgéük van a már megfizetett illeték visszafizetésére.
2. Nem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: