• János 41353 számú kérdése
  • 2011-12-01

Több mint 30 éve rendelkezem egy ingatlannal.
A telek eddig csak az utcai oldalon volt kerítve, a jobb és baloldali és hátsó oldali szomszéd felé nem. Ismertük a telekhatárokat nem volt ebből probléma. Tekintettel arra hogy a telek a hátsó szomszéd felé lejt, arról az esőviz az én telkemről lefolyva részben az én részben az ö telkét ingoványossá tette, teszi. Ennek az az oka hogy ö a saját telkének utcaoldali részét feltöltötte, ezért az esőviz nem tud kijutni az utcai árokba.
Néhány hónapja azzal állt elő a hátsó telek szomszédom, hogy be kivánja keríteni a közös telekhatárunkat, annak fele költségét vállaljam. Szóban tudomásul vettem. A napokban tapasztaltam hogy egy komoly költségeken épített,szinte vízzáróra kialakított betonkerítés készült, ezzel teljes mértékben megakadályozva az esővíz szabad folyását.
Kérdésem: Van e joga a szomszédnak az esőviz szabad elfolyását ilyen formában akadályozni? Számomra megfelelt volna egy drotfonatos kerítés is, köteles vagyok-e a jelentős többletköltséggel készült "bírtokvédelmét" betonkerítés költég felét magamra vállalni?
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt János!

A leírtak alapján a szomszédnak szerintem egyeztetnie kellett volna és az indokolt költségeket megosztatnia Önnel. Ha az esővíz elfolyásának akadályozása az ingatlan épségét óvja, akkor nekem ez egy indokolt beruházásnak tűnik, de pontos választ csak minden körülmény ismeretében lehet adni.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal: