• Noémi G. 41357 számú kérdése
  • 2011-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremnek és nekem van egy ingatlanunk, ahol 2 nagynéni a haszonélvező. Az egyikük benne lakik az ingatlanban, a másik pedig évente 2-3 hetet tölt benne. A külföldön élő nagynéni az anyai nagymamánk húga. Kérte, hogy haszonélvezeti joga legyen, hogy amikor nyáron hazalátogat bármikor megszállhasson. Így biztosítson magának családi szállást.
Én és az öcsém a szüleinkkel élünk egy közös családi házban. Ezen családi házon jelentős hitel van, sajnos munkanélküliség és leszázalékoltság van a családunkban egy keresetből és a rokkantsági nyugdíjból nem tudunk törlesztőrészletet fizetni. A kérdésem, hogy el lehet -e adni a másik ingatlant,hogy a családi házunkat megmentsük? A külföldi nagynéni akkor engedné eladni, ha már nem tud hazajönni idős kora végett. Eltudjuk e így adni a házat, joga van -e visszatartani az ingatlant??? Ezzel lehetetlen helyzetbe hoz minket és szüleinket, mert sajnos nincs más lehetőségünk a családi házunk megmentésére.
Válaszát várva köszönettel!
Noémi G.

Tisztelt Noémi G.!

Tehermentesen kizárólag a haszonélvezők hozzájárulásával lehet eladni az ingatlant. De Önök a haszonélvezők nélkül is eladhatják az ingatlan tulajdonjogát, ez esetben a haszonélvezeti jog fennmarad, ami viszont az eladási árra nagyon ki fog hatni.
A megoldás talán az lehet, hogy az eladás fejében a családi házukban biztosítanak haszonélvezeti jogot a nagynéniknek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: