• Zsuzsa 41361 számú kérdése
  • 2011-12-02

Tisztelt Szakértők!

Lakásvásárlásba fogtunk, és felmerült pár kérdés.

Mint kiderült, az 1/1 tulajdonos édesanyja haszonélvezeti joggal bír, de a tulajdonos elmondása szerint ő erről le fog mondani. Ez esetben ugye nekünk semmilyen költséggel vagy problémával nem jár ez a helyzet?

Van-e bármilyen megkötés arra, hogy az elő-adásvételi szerződés és az adásvételi szerződés között minimum/maximum mennyi idő telhet el?

Ha az elő-adásvételit még idén megírjuk, viszont a véglegeset csak jövőre, akkor
1. kapunk-e kamattámogatásos hitelt?
2. kötelesek-e a tulajdonosok a januártól esedékes energetikai felmérés végigcsinálására, vagy ez alól -a már folyamatban lévő ügy miatt- mentesülnek?

Milyen és mekkora költségekkel jár a lakásvásárlás a számunkra? (ügyvédi díj adott, de az illetékekkel és egyebekkel kapcsolatban nem látunk tisztán)

Mint első lakást vásároló, friss házasok, milyen kedvezményekben részesülhetünk (pl. illeték), és ezeket hogyan tudjuk igényelni?

Tisztelt Zsuzsa!

A kérdéseiket, ill. azok egy részét akkor lehet pontosan megválaszolni, ha ismerjük a szerződés tervezett szövegét. Ha jól értem, akkor Önök már válaszottak ügyvédet, így a kérdések inkább neki szólnak. Ha a mi Irodánkkal kívánnak együtt dolgozni, úgy az alábbiakat tudom mondani:
1. A haszonélvezeti jog esetében elkerülhető, hogy Önöknek bármiféle plusz fizetési kötelezettsége merüljön fel.
2. Szintúgy elkerülhető, hogy energiatanúsítványt kelljen készíteni.
3. A szerződéskötéssel 6.600 Ft földhivatali díj, 1-2 tulajdoni lapnak a költsége merülhet fel, az illetékhez kapcsolódóan pedig az ingatlanjog.hu honal illetkkalkulátora ad segítséget, amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékét ismerik.
4. Részletfizetési kedvezményben részesülhetnek, amellyel az illeték kivetésekor élhetnek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: