• János 41363 számú kérdése
  • 2011-12-02

Kedves Szakértő!

Kizárólagos, egyedüli tulajdonosa vagyok egy teljesen tehermentes, 'bejegyzésmentes' családi háznak 1996 óta. 7 éve, 2004 óta külföldön élek. Édesapám a házban él, akinek örök célja, hogy valamilyen úton megszerezze. Kitenni, kizavarni sosem próbáltam, nem is akartam, nem is szeretném. Ha ott éli le az életét, azt sem bánom, sőt, segítem anyagilag folyamatosan. Mindenre elszánt, akár hamis dokumentumokkal is képes eladni vagy átíratni magának, s így akar pénzhez jutni. Nem fél semmilyen hivataltól, sok ügye volt/van és szerintem bármire képes, szóvá is tette ezerszer. Nem járok haza és a leveleket is ő kezeli. Hálátlan és (bűn)tettre kész.

Kérdéseim a következők:
1. kérdés: Amennyiben tudomásomon kívül megtörténik egy bármiféle próbálkozás hamis papírokkal, nélkülem (pl. okirathamisítással, aláírásom hamisításával, hamis tanúkkal, stb), akkor megtörténhet-e, hogy a földhivatal bejegyzi? Esetleg már a második 'új' tulaj van rajta apám UTÁN?
2. kérdés: Tegyük fel, hogy már réges-rég megtörtént. Mennyi időm van intézkedni? Milyen eszközeim vannak? Mit kell felmutatnom vagy bizonyítanom?
3. kérdés: Mennyi ideig húzódik egy hasonló ügy és mik a költségei - csak úgy körülbelül? Mik az ESÉLYEIM?
4. kérdés: Eredeti állapot visszaállítása után ki fizeti a az eljárási (per)költségeket?
5. Hogyan védhetem a tulajdonom a távolból, ha egyelőre semmi nem történt? (ezt kétlem sajnos... fáj kimondani de a saját apám bombázza az életemet!)

Igazán hálás vagyok a professzionális segítségéért! Nagyon szépen köszönöm előre is, türelmesen várom válaszát! Köszönettel: János Kovács

Tisztelt János!

1. Igen. A Földhivatalnak ugyanis nincsenek eszközei a "valóságtartalom" vizsgálatához... Amennyiben a bejegyzési kérelemhez mellékelt okiratok a tartalmi és formai követelményeknek megfelelnek, az abban foglaltak alapján a kérelmet teljesítik.
2. A tulajdonjogi igények nem évülnek el, tehát bármikor intézkedhet, azt azonban tudnia kell, hogy amennyiben már édesapja is továbbadta az ingatlant, és azt ellenérték fejében (vételárért) szerezte a harmadik fél jóhiszeműen, azaz a mögöttes dolgokról nem tudva, akkor az ingatlan tőle már nem követelhető vissza, Ön édesapjával szemben támaszthat kártérítési igényt.
A szerződés semmisségének megállapítását kérheti az elkövetett bűncselekményre figyelemmel, illetőleg büntető feljelentést tehet, azt azonban az eset konkrét körülményei alapján lehet megmondani, hogy mit kell bizonyítania...
3. Sem időről, sem költségekről nem tudok nyilatkozni, mert nagyon eltérő, és ez bizony tényleg a konkrét történésektől függ...
4. A (per)költségeket a kérelmező félnek kell előlegeznie, tehát aki kezdeményezi az eljárást, és annak kell viselnie, aki elveszti a pert. Ez viszont nem feltétlenül jelenti a mai világban, hogy a pervesztes félen az be is hajtható, azaz ténylegesen ki is fogja fizetni...
5. Létezik a Földhivatal szolgáltatásai között egy ún. sms-értesítés, amelyet ellenérték fejében lehet igényelni, és amennyiben az Ön tulajdonát képező adott hrsz. alatti ingatlannal kapcsolatosan bármiféle eljárási cselekmény is történik, Önt a megadott számon értesíteni fogják. Bővebb információt a "takarnet.hu" honlapon talál.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: