• Kovács P. Márk 41409 számú kérdése
  • 2011-12-08

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Édesanyám 1995-ben eltartási szerződést kötött anyai nagynénjével, aki idén februárban elhunyt. Édesanyám 1995 óta 1/1 hányadban tulajdonosa a nagynéném budapesti lakásának, az életjáradéki jog augusztusban törlésre került a tulajdoni lapról. A lakást a napokban értékesítjük 7150 000 Ft-ért. A vételárból néhány hónapon belül egy 5-7 millió forint értékű, Heves megyében található hétvégi házat szeretnénk vásárolni, mely terveink szerint a saját nevemre kerülne.

Kérdéseim az alábbiak:
1.) Az eladott lakás után kell e bármilyen adót fizetni, ha igen, akkor szeretném megkérdezni, hogy pontosan mennyit, (mert a kalkulátor használatával gondjaim vannak)?
2.) A vásárolni kívánt hétvégi ház után terhel-e majd engem vagyonszerzési illeték, vagy bármilyen más költség, ha igen, akkor mennyi, ha például egy kereken 6 millió forintos ingatlant veszünk alapul?
3.) Számít-e az illeték, vagy egyéb kötelezettség nagysága tekintetében, hogy én leszek a tulajdonos és nem az édesanyám?
4.) Lehet-e helye Önök szerint az adózás, vagy illeték kiszabása esetén bármilyen méltányosági kérelemnek?

Segítségüket, javaslatukat előre is nagyon szépen köszönöm:

Márk

Tisztelt Márk!

1. Adófizetési kötelezettsége nem lesz.
2. Igen, a mértéke a forgalmi érték 4 %-a.
3. Nem. Bárki is veszi az ingatlant, az illeték ennyi lesz, mivel csak lakóház esetében lehetne kedvezménnyel élni, de csak akkor, ha az eladó és a vevő személye megegyezik.
4. Az illeték esetében igen, részletfizetési kedvezményt lehet kérni, de ennek sikerét előre nem lehet prognosztizálni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: