• Judit 41413 számú kérdése
  • 2011-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni a szüleim érdekében. 1969-ben vásároltak a kisváros központjában egy ingatlant, amiben azóta is élnek. Ekkor felújították a házat, a szükséges engedélyekkel. A szomszéd telket megvették néhány éve, ahova most vendégházat szeretnének építeni az új tulajdonosok. A telkük 14,5 m széles. A problémák akkor kezdődtek, amikor a szüleimmel alá akartak íratni egy papírt, hogy a telkükre néző ablakokhoz tartozó helyiségeket( szoba és konyha) nem használják huzamosabb ideig. Ezt a szüleim nem voltak hajlandóak aláírni nekik. Ezután a két ablak elé hatalmas táblákat helyeztek el, gátolva ezzel a fény bejutását. A város jegyzőjéhez fordultak segítségért, birtokvédelmet kérve. Meg is volt a helyszíni szemle, de a szomszéd kijelentette, hogy a bíróságra viszi a dolgot, mert nem hajlandó a táblákat eltávolítani az ablakok elől, tujákat ültet oda, téglát pakol elé, csak az ablakok ne legyenek használhatók! Az ablakokra érvényes engedély van, amit a jegyző is és az építési előadó is megerősített. Azt szeretném kérdezni, hogy megteheti-e a szomszéd, hogy gátolja a szüleim életminőségét ezzel, hogy leárnyékolja a lakásukat? Szívbeteg 74 éves édesapám nehezen viseli a történteket, félő, hogy az egészsége ezért kárt szenved. Kérem, adjon tanácsot, mit tehetnénk, hogy a szüleim nyugodtan éljék le az életüket, hogy ne zaklassák őket minden nap valamivel.
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Judit!
A helyszíni szemle után a jegyző birtokvédelmi határozatot fog hozni, ezt mindkét fél a bíróságon keresettel támadhatja meg, a kérdésére a bíróság ítélete a konkrét válasz.
Az édesapja életminőségét a szomszég nem ronthatja, de neki is vannak tulajdonosi érdekei, a két érdek mérlegelésével fogja a bíróság az ügyet rendezni.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: