• Jutka 41414 számú kérdése
  • 2011-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szomszéd teleknek 4 éve új tulajdonosa van, aki minden eddig rendben lévő dologba beleköt. A vízóra akna az ő területén van, amihez a szorgalmi jog be is van jegyezve. A szennyvíz elvezetés is az ő telkén, a ház mögött van kivezetve a csatornahálózatba. Erről azonban nincs hivatalos irat, mert az előző tulajdonossal, aki közben elhalálozott, szóban történt megállapodás. Tehát ehhez nincs bejegyezve szorgalmi jog. A szennyvízcsatornára való rákötés kb 25 éve történt.Szeretném megkérdezni, hogy kötelezhetnek-e rá, hogy a szennyvizet máshol vezessük el? Nagyon nehéz lenne megoldani, ha egyáltalán lehetséges, hogy ne azon a helyen legyen kivezetve!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Jutka!
Ha a szolgalmi jog nélküli szennyvízcsatorna akadályozza a szomszédot a telke használatában, kérheti ennek megszüntetését. Önök hivatkozhatnak elbirtoklásra, a döntést - akárcsak az előző kérdésére adott válasz szerint - a bíróság hozza meg.
A szomszédjogok érvényesítésénél mindig a két fél kölcsönös engedményekben való megállapodása a célszerű, a bíróság ítélete esetleg végrehajtható, de a békétlenséget nem szünteti meg, ezért célszerű megegyezni.
Ha a szomszéd vendégház építését akadályozza a csatorna,egyezzenek meg vele a kölcsönösen legkisebb sérelemmel járó áthelyezésében.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: