• Anita 41420 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Ügyvéd úr!
Hat éve meghalt édesanyám,hárman vagyunk testvérek és mindenki egyformán örökölt.Apámal meg romlot a kapcsolatunk,mert egy uj kombány vásárlásához hitelt szerettet volna felveni de a fedezet lett volna az örökségünk,de ebbe nem mentem bele .Bátyámal együtt dolgoznak a gazdaságban.Hugomat meg engem folyamatosan ki szeretnének zárni az örökségból hogy mondjunk le a javukra csak a semmiért.Hat éve egy fillért sem kaptuk mert hogy használják de az állami támogatást is ök vesszik fel És ezzért szeretnénk ki szállni a közös örökségböl.Az én örökségem 26Ha termö föld, és a hozzá tartozó ingatlanok és,gépek, rám esö részei "Össz földterület 160HA +ingatlanok kb25-30mill.ft",de apám haszonélvezeti joggal terhelte.Azt szeretném megtudni hogy meglehet -e váltani a haszonélvezeti joggot,ha pl.nem akkarja eladni, letétbe lehet-e helyezni a haszonélvezetijoggért járo összeget ? Készpénzzel csak, vagy ingosággal is lehet-e fizetni? Elöre is köszömöm a segitségét.
Tisztelettel:Anita

Tisztelt Anita!

Amit Önök már megörököltek, annak tulajdonjogát természetesen nem tudják Önöktől "elvenni" az Önök beleegyezése nélkül. Más kérdés az édesapjuk majdani hagytaékának kérdése, ott elképzelhető olyan megoldás, amely nymomán Önök nem örökölnek, de egyelőre erről nincs szó.

A jelenlegi helyzetben sajnos az özvegyi jog megváltására már nincs lehetőség, de a korlátozására még lehet.Ez esetben néhány vagyontárgy felszabadulna az özvegyi jog alól, és ott lehetne kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetését.

mindenképpen bonyolult a helyzet, és csak hosszadalmas eljárásokkal tudnak jobb helyzetbe kerülni, amennyiben a másik oldal fogadókészsége nincs meg...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: