• Kata 41430 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd Hölgy!

Testvéremmel közösen megörököltünk 1/2 - 1/2 részben egy téglaépületi 2 szoba hallos lakást 2008-ban, amit azóta közösen próbálunk értékesíteni. Megállapodásunk értelmében, a mai piaci helyzetet figyelembe véve, 7,4 - 7M Ft-ban állapítottuk meg az eladási árat. Sajnos érdeklődő sok van, de vevő még nem. A testvérem a mai napon közölte velem, hogy eladta a saját lakását, és a közös tulajdonunkra ő most tesz nekem egy 6M Ft-os ajánlatot (melyből az én részem 1/2, azaz 3M Ft), mert nem ér többet, és amit ha nem fogadok el bírósághoz fordul, és ott majd köteleznek arra, hogy ennyiért eladjam neki a részemet. Vagy amennyit, majd az értékbecslő szerint elfogadnak. Az örökléskor 2008-ban az illetéket 8,9M Ft után fizettem meg, és bár nem megy most az ingatlan piac, de az ilyen típusú lakásokat értékét 7M Ft felett tartják az eladók. Eddig a testvérem egyszer sem említette, hogy 6M Ft-ért akarja értékesíteni a lakást, úgy érzem, hogy csak engem akar kihasználni, sarokba szorítani az ajánlatával.
Mivel én az értékesítéstől nem zárkózom el, de nem akartuk eddig a válság miatt alacsony áron eladni a lakást, kötelezhetnek-e engem bírósági úton, hogy neki áron alul eladjam az ingatlanom részét?

Válaszát előre is köszönöm! Kata

Tisztelt Kata!

Közös tulajdon megszüntetésére irányuló kereseti kérelem alapján valóban -a szakértői vélemény alapján- a jelenlegi piaci érték 1/2ed értékén történő " megváltásra" feljogosíthatja a testvérét a bíróságTisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal: