• Barbara 41439 számú kérdése
  • 2011-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Édesanyám nemrég elhunyt, a lakás, amelyben 40 évig együtt éltek édesapámmal, 1/1 részben édesanyám nevén volt.
Édesapám még a hagyatéki tárgyalás előtt szerette volna a családjogi tv értelmében őt megillető 50%-ot a tulajdoni lapon saját nevére íratni, mert attól félt - nem ok nélkül - , hogy testvéreim valami módon elérik, hogy elhagyja az ingatlant és utcára kerül. Egyik öcsém nem ismeri el ezt az igényét édesapámnak, sőt, már be is költözött az ingatlanba.
Valóban szükséges, hogy az örökösök elismerjék a házastárs ilyen jogát, mi van ha egyikük nem hajlandó ezt az elismerést megtenni, és a hagyatéki eljárásban ez lezajlik, vagy külön ügyvédi eljárás szükséges hozzá?
Az öcsémnek van-e joga édesapám mellé beköltözni, ha övé az ingatlan bizonyos hányada?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Barbara!

Igen, ez az örökösök ezirányú beleegyezésével lehetséges tulajdonszerzési mód, tekintettel az édesanyja halálára. (Életében természetesen Ők ketten köthettek volna ilyen tartalmú megállapodást.) Így viszont már külön eljárásban, egy perben kell ezt elérni, amelyhez az ügyvédi közreműködés nem kötelező, maximum ajánlott. Amennyiben gondolja, úgy a mi Irodánk is készséggel a rendelkezésükre tud állni.
A beköltözés kapcsán viszont a fentiektől függetlenül nem illeti meg az öccsét a birtoklás és használat joga, hiszen az édesapja özvegyi jogot szerez az ingatlanra - legrosszabb esetben az egészre, jobb esetben a felére, de ekkor a másik felének Ő a tulajdonosa - azaz kizárólagosan jogosult birtokolni és használni a lakást.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: