• Mónika 41450 számú kérdése
  • 2011-12-12

Tisztelt Szakértő!
Mezögazdálkodási céllal termőföldet vásároltunk.Korábban már rendelkeztünk őstermelői igazolvánnyal.Az ügyvéd aki az adásvételi szerződést készítette felhívta a figyelmünket arra ,hogy illetékmentességet kaphatunk mivel őstermelók vagyunk és ha vállaljuk, hogy a vásárolt termőföldet a vásárlástól számítva legalább 5 évig nem idegenítjük el, azon vagyoni értékű jogot nem alapítunk, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítjuk Ezt a nyilatkozatot megtettük az adásvételi szerződésben, az illetékhivatal mégis elutasított bennünket, mivel nem volt regisztrációs számunk.
Az ügyvéd szerint ezt /a tv.-re hivatkozással miszerint:" A feltételek vállalásáról a vagyonszerzőnek legkésőbb a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia az állami adóhatóságnál. "/ a regisztrációs számot
( időkózben megkértük) ha ezek után csatoljuk akkor az illetékmentességet megkapjuk.
Kérdéseim :
-ez valóban így van -e .(Az Adóhivatal nem hivatkozhat -e arra , hogy a vételkor nem volt regisztrációs számunk?)
-Ha így van akkor ennek az újboli nyilatkozatnak mi a benyűjtási módja?
- ha nem így van akkor mit tanácsolnak tenni az illetékmentesség érvényesítéséhez?
Köszönöm mielőbbi szíves válaszukat

Tisztelt Mónika!

Mindenképpen csatolják mielőbb a regisztrációs számról szóló igazolást, és akkor véleményem szerint igazolják az illetékmentességet. A benyújtást a NAV illetékes szervéhez javasolom postai, vagy személyes beadással megtenni, ügyszámra hivatkozással.

Ha a NAV ezt nem fogadja el, akkor javasolnám felbontani a szerződést (ha erre van reális lehetőség), és újrakötni, immár a reg. szám birtokában.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: