• Ildikó, János 41460 számú kérdése
  • 2011-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tisztelt Ügyvédnő!

2009. júniusában vettünk egy telket, abból a célból, hogy építünk rá egy lakóházat.
Mielőtt adásvételi szerződést kötöttünk volna, az eladók a Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Osztály Határozatával igazolták, hogy „ A telekhatár rendezés után kialakuló ingatlanok közúthoz való csatlakozása biztosított”. Bementünk az Építéshatósági Osztályra, és az ügyintézőtől is azt a választ kaptuk, hogy minden feltétel biztosított, ahhoz, hogy lakóházat építsünk a telekre, az építési engedély kiadásának semmi akadálya.
Láttuk, hogy az utcában végig van vezetve a víz, villany, az utca ki van alakítva, bejárható és van olyan épület, ami a földhivatali vázrajzon fel van tüntetve.
Megvettük a telket, elkészíttettük az építési tervrajzot 2009. októberében beadtuk a Hivatalhoz.
2009.decemberben közölték velünk, hogy az utca gyakorlatilag „nincs megnyitva”, tehát a telekhatár rendezés után kialakuló ingatlanok közúthoz való csatlakozása nem biztosított, nem kaphatunk építési engedélyt.
Nem tehettünk mást, kértük az építési engedély ügyintézési határidő meghosszabbítását.
Az érvényes határozatunk ellenére 2 éve nem tudjuk, hogy mikor lesz végre érvényes építési engedélyünk, mert a megígért határidők közül egyik sem valósult meg, az utcában egy telek jogi rendezetlensége miatt az Önkormányzat sem tud választ adni erre a kérdésünkre.
Kérdésünkre, hogy meddig kell várnunk, hogy az építéssel érintett telek megközelíthetőségével kapcsolatos tényállást tisztázza az Önkormányzat, sajnos nem kapunk egyértelmű választ.
Víz villany be van vezetve az utcába és a telkünk után a „meg nem nyitott utcában” családi házak állnak érvényes építési engedéllyel, némelyik a Földhivatal térképvázrajzán is fel van tüntetve. A Polgármesteri Hivatal Jegyzője is elismerte, hogy az Önkormányzat hibázott.
Egyezséget ajánlottunk, miszerint az Önkormányzat vegye meg a telket, mert fogalmuk sincs mikor adhatnak építési engedélyt. Mivel a telek banki jelzálogkölcsönnel terhelt, (szabadfelhasználású kölcsön, de építkezni szerettünk volna belőle) mi telekárként csak azt az összeget kértük, (hétmillió forintot) amennyivel a banki kölcsönt és a ránk rótt illetéket ki tudnánk fizetni. Szóban megállapodtunk, de később azt állították, hogy a banki kölcsön felvétele előtt tudtunk a rendezetlen jogi helyzetről, ami nem igaz, mert a Végzésük, ami kimondja, hogy nem adhatnak építési engedélyt, később keletkezett mint a banki szerződésünk. Szóval kifogásokat keresnek, tehát peren kívül eddig nem tudtunk megegyezni. Mi mindent megpróbáltuk, de nem tudjuk, hogy egy Önkormányzattal szemben milyen esélyünk lehetne. A telket tovább nem tudjuk fizetni, nemsokára a bank tulajdona lesz, két évig fizettük, a családunk széthullott a nagy nyomás alatt, mert ez a probléma sajnos vonzotta a többi bajt.
Szeretnénk a segítségüket kérni.
Köszönjük.
Üdvözlettel:
Ildikó, János

Tisztelt Ildikó, János!

Nem az önkormányzattal szemben kellene fellépni elsősorban, én inkább az eladóval szembeni fellépés lehetsőgét vizsgálnám meg.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: